O amendă de 3,7 miliarde de euro - o sumă fără precedent în Franța - a fost cerută joi, 8 noiembrie, de la banca UBS. Cea mai mare bancă privată din Elveția este acuzată de solicitarea ilegală a clienților francezi și de spălare de bani. Împotriva filialei UBS France a fost impusă plata unei amenzi de 15 milioane de euro, potrivit Le Monde.

Logo UBSFoto: Wikipedia

,,Trebuie să ținem cont de amploarea sancțiunilor la nivel mondial", a declarat procurorul Serge Roques, declarând că se poate vorbi despre ,,fapte excepționale prin magnitudinea lor".

,,Frauda fiscală nu este altceva decât furtul comis în detrimentul comunității", a spus Eric Russo, reprezentant al Procuraturii Financiare Naționale (NFP).

În perspectiva procurorilor, ,,UBS AG și liderii săi au fost pe deplin conștienți de încălcarea legii franceze" atunci când au încercat să atragă plătitori de taxe francezi la evenimente precum recepții, turnee sportive sau partide de vânătoare.

PNF a justificat amenda cerută cu ajutorul unui calcul care a luat în considerare valoarea activelor franceze ascunse în Elveția, ,,între 3,7 și 23 de miliarde de euro, conform evaluărilor".

În urma acestor solicitări, banca a considerat că amenda este una ,,irațională", la fel ca și calculul procurorilor: ,,Amenzile impuse împotriva UBS AG sunt rezultatul unei abordări simpliste, luând în considerare valoarea totală a activelor decontate de contribuabilii francezi fără nici o dovadă a infracțiunilor", a spus o purtătoare de cuvânt a băncii.

Dacă judecătorii confirmă această sumă, am discuta despre cea mai mare amendă aplicată unei bănci în Franța. Cu toate acestea, aceasta ar rămâne mai mică decât sumele aplicate în alte țări și în special în Statele Unite.