De câți bani are nevoie o familie din România pentru un trai decent (studiu) - Hotnews Mobile
1 € 4,8068 1 USD 4,4186vineri 28 feb 2020

De câți bani are nevoie o familie din România pentru un trai decent (studiu)

de Florin Barbuta Miercuri, 31 octombrie 2018, 14:19
- a A+
Imagine
Valoarea coșului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani, relevă datele unui studiu Syndex, Institutul de Cercetare a Calității Vieții împreună cu Fundația Friedrich Ebert Stifung, care au derulat o cercetare la nivel național pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent în România.Pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.551 lei, pentru una de doi adulți fără copii de 4.146 lei, iar pentru o persoană adultă de 2.552 lei/lună.
Trai minim decent înseamnă, în concepția celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice și sociale generale care sunt acoperite la un moment dat.

Acesta include alimentație echilibrată, haine și încălțăminte noi, familia dispune de locuință cu un anumit grad de intimitate și autonomie a membrilor, mobilată și echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătății adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu și vacanță o dată pe an. De asemenea, s-a luat în calcul și posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosință sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-și ajuta apropiații în caz de nevoie.

Valoarea energetică a coșului alimentar:
  • Din aprecierile experților nutriționiști o persoană de sex masculin care desfășoară activități fizice și intelectuale normale are nevoie de minim 2.700 calorii pe zi. A doua persoană, de sex feminin, are nevoie de 2.200 calorii, un copil de 12-14 ani de 1.800 calorii, iar o fetiță de 8-10 ani de 1.350 calorii.
Prețurile pentru produsele alimentare au fost colectate din piețe și supermaketuri în cinci orașe (Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Timișoara) în care a fost efectuată cercetarea. S-a utilizat o medie a prețurilor colectate. Astfel s-a ajuns la 1.405,34 lei pentru coșul alimentar. Aici au fost include produse de la făină la cafea.

În ceea ce privește bugetul pentru îmbrăcăminte și încălțăminte a fost luat în calcul distribuind prețul uniform per bucată pe întreaga durată de utilizare a fiecărui obiect. Acesta include îmbrăcăminte și încălțăminte pentru fiecare anotimp, inclusiv lenjeria intimă și hainele de casă. Astfel s-a ajuns la o sumă totală de 650,93 lei, pentru o familie de 4 persoane.

"În ceea ce privește locuința, nu numai nevoia achiziției unei locuințe sau achitării unei chirii este importantă, ci și calitatea locuințelor pe care populația trebuie să și le permită. În prezent, costurile ridicate ale locuințelor relativ la venituri forțează familiile să facă compromisuri în ceea ce privește calitatea acestora, prin achiziționarea unor locuințe sub-dimensionate, predominant apartamente cu 2 camere de cel mult 55 metri pătrați, echivalentul unui grad de confort sub I, situate în zone mărginașe, greu accesibile și de multe ori lipsite de serviciile urbane uzuale. Cercetătorii au luat în calcul minimul legal privind suprafața. Legea 114/2006 stipulează un minim necesar de 66 metri pătrați pentru un apartament de trei camere în care locuiește o familie de patru persoane", se arată în document.

Pentru a ajunge la un preț de achiziție, cercetătorii au făcut media dintre prețurile mediane pe metru pătrat din cele cinci orașe publicate într-un raport al analizeimobiliare.ro. Un apartament de 66 metri pătrați, la un preț de 1162 euro/metru pătrat are un preț total de 76.692 euro. Pe lângă avansul de 15% presupunem o DAE de 5,81% (la nivelul lunii iulie) și o durată a creditului de 30 de ani. Rata lunară este calculată de 383 euro.

Pentru dotarea locuinței s-a constatat că lunar ar fi nevoie de 220,45 lei, iar pentru cheltuielile cu apă, impozite pentru locuință etc. de 476,8 lei/lună.

În ceea ce privește produsele precum detergenți, hârtie de toaletă, spumă de ras, periuță de dinți și așa mai departe ar fi nevoie de 273,71 lei/lună.

Pentru servicii de tuns, internet, TV, transport – 488,35 lei/lună/familie, educație și cultură – 545,8 lei, îngrijirea sănătății – 107,45 lei, recreere și vacanță – 234,11 lei.


37997 de afisari


Studiu incomplet
ww [utilizator], Miercuri, 31 octombrie 2018, 15:30
+26/30
Ca sa ne dam seama de realitatea tragica, de frustrarile si lipsurile suferite de romani, ar fi interesant sa aflam si cat este venitul lunar real al unei familii, o situatie geografica, pe nivel de studii etc, si mai ales cate familii il obtin. Acesta se situeaza probabil scriptic in jurul a 3000 de ron, adica la mai putin de jumatate din cel necesar unui trai decent (deci nu vorbim de bunastare sau bogatie). Si asta conform statisticii care spune ca daca eu mananc doi pui si tu niciunul, in medie am mancat cate un pui fiecare si suntem satui amandoi.
Ar mai fi interesant sa aflam apoi de ce preturile si costul vietii sunt similare cu cele din Vest, numai salariile au ramas in urma. Cum se face oare ca in Romania, cica tara UE, se castiga ca in Albania si mai putin decat in Kazahstan sau Belarus? Ah, am uitat, noi nu suntem productivi si daca ar creste salariile, ne spune lunar eternul Isarescu, am speria sarmanii investitori.
Cred ca indicatorul cel mai bun al saraciei si lipsei de perspectiva in care se zbate majoritatea covarsitoare a populatiei este migratia. In conditiile in care populatia Romaniei scade ca intr-o tara aflata in razboi, ne putem da seama de "decenta" traiului dus si nu cred ca se impun alte comentarii suplimentare.
trai decent pentru o familie decenta
pehash [utilizator], Miercuri, 31 octombrie 2018, 14:57
+18/30
in realitate, pentru majoritatea electoratului locuinta se mosteneste, hainele copiilor vin din donatii sau de la rudele ale caror copii au mai crescut si cheltuielile pentru cultura si educatie se rezuma la abonamentul TV. in schimb apar cheltuielile cu alcoolul si tutunul.

oare cum poti sa duci un trai decent fara cheltuieli de transport? toata familia merge pe jos 100%?
inca 71 de comentarii comenteaza
Cookie Settings