Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă PSD-ALDE pentru înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale "Regele Mihai I", care prevede înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea acestei structuri ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată de la bugetul de stat şi din venituri proprii, transmite Agerpres.

Palatul ElisabetaFoto: USER UPLOADED

Potrivit proiectului de lege, sediul instituţiei este Palatul Elisabeta, situat pe Şoseaua Kiseleff din Bucureşti.

Anual se alocă acestei instituţii, de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului, o sumă în lei, echivalentă cu 860.000 de euro.

"Instituţia îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu dispoziţiile legale. Activitatea instituţiei constă în crearea şi dezvoltarea de programe şi proiecte în vederea: promovării tradiţiilor, obiceiurilor şi simbolurilor naţionale, a persoanelor şi realizărilor de valoare din domeniul ştiinţific, cultural, educaţional, sportiv şi economic, promovarea unor evenimente cu semnificaţie istorică şi a unor programe de dezvoltare pe termen mediu şi lung, dezvoltarea socio-culturală, sportivă şi educaţională pe plan local, regional, naţional şi internaţional, recunoaşterea meritelor şi susţinerii elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, pentru a atinge excelenţa, promovarea, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, a imaginii României, investiţiilor şi turismului, artei, ştiinţei, educaţiei şi a monumentelor istorice faţă de personalităţi, investitori şi instituţii din străinătate", prevede proiectul.

Conducerea acestei instituţii este asigurată de un director, numit şi revocat din funcţie de Parlament, în şedinţă comună a celor două Camere, la propunerea Custodelui Coroanei României, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor prezenţi. Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu de lucru este de 20, exclusiv funcţia de director, stipulează textul legislativ.

Camera Deputaţilor este primul for legislativ sesizat cu acest proiect.