Peste cinci decenii de la înființare. Sute de cărți prezentate. Mii de pagini citite. Zeci de scriitori. Studenți și medici pasionați de lectură. Medici-scriitori debutați.

Invitatie la lecturaFoto: Hotnews

Clubul de literatură „V. Voiculescu” – unic într-o instituție medicală universitară din România, prin profil, dar și prin vechime, își reia activitatea luni, 22 octombrie, începând cu ora 17:30, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași, cu prezentarea unui scurt film documentar și a cărții medicului-scriitor, actualmente comedian și scenarist de film și de televiziune, Adam Kay, „O să vă cam usture. Jurnalele secrete ale unui medic junior” apărută la Editura Publica (București, 2018), în colecția „Narator” (traducere din engleză de Cristian Ionescu).

Formula sub care se desfășoară întâlnirile este: „Intrarea, gândirea și ieșirea sunt libere”.

Dr. Richard Constantinescu

Dr. Richard Constantinescu

Foto: Hotnews

„În fond care e menirea unei instituții de învățământ superior medical? Educația, sănătatea și cultura. Pe aceiași trei piloni se sprijină și Clubul de literatură „V. Voiculescu”. Literatura, ca și medicina, îți permit să intri în universul celuilalt. Lectura, ca și dialogul cu pacientul, sunt procese de conectare. Experiențele fiecăruia dintre noi, cunoștințele și gândurile noastre au o organizare de tip narativ. Ce-am fi fost dacă nu scriam? Ce-ar fi fost medicina dacă n-ar fi fost transmisă prin intermediul cărții? Toate întâmplările frumoase ori dramatice pe care le-am trăit și nu le-am povestit și scris s-ar fi pierdut în trecut. Există o carte celebră – «Cine ai fi tu, fără povestea ta?». Mă întreb ce-ar fi medicina fără poveștile ei? Fără poveștile erorilor și succesele marilor medici. Cred că, dacă e să vorbim de literatură și medicină, multe din adevărurile medicinei pot fi transmise doar prin intermediul ficțiunii.”, spune dr. Richard Constantinescu, coordonatorul clubului.