​​Naționala UNDER 21 de fotbal a României s-a calificat la Campionatul European de anul viitor, din Italia, după ce s-a impus cu scorul de 4-0 la Ploiești (pe Ilie Oană) în partida jucată împotriva selecționatei similare a Liechtensteinului. Ultima și singura participare a naționalei UNDER 21 la EURO a avut loc în 1998, când competiția s-a desfășurat în țara noastră.

Selectionata U21 a Romaniei s-a calificat la EURO 2019Foto: frf.ro

Golurile au fost marcate de George Pușcaș (minutele 14 și 39, ambele cu lovituri de cap), Ianis Hagi (minutul 25, din lovitură liberă) și Adrian Petre (minutul 78, cu un șut din apropierea careului mic).

Au evoluat echipele:

România:I. Radu - M. Butean, V. Ghiţă, Paşcanu, F. Ştefan - Nedelcu, Cicâldău - Man (Măţan 57'), Hagi (Moruţan 65'), Ivan (A. Petre 74') - Puşcaş

Liechtenstein:A. Majer - Seemann, Unterrainer, Haas - L. Graber (Kardesoglu 83'), Frommelts, N. Frick, N. Grabers - Viret (Vogt 66'), Y. Frick, Wolfinger (Ritter 87')

Arbitru: Besfort Kasumi; arbitri asistenţi: Edmond Zeqiri, Fatmir Sekiraqa; arbitru de rezervă: Genc Nuza (toţi din Kosovo)

Cartonaşe galbene: Noah Graber (34), Noah Frommelt (41), Ivan (50), Basil Viret (54), Moruţan (86)

Daniel Isăilă a început campania drept selecționer al României, locul său fiind luat de Mirel Rădoi, care a câștigat toate meciurile în care i-a antrenat pe "tricolorii mici", patru la număr.

Ce a declarat selecționerul Mirel Rădoi:

"E prima dată când sunt oficial antrenor, pentru că până acum m-am ascuns în spatele funcţiei. E o performanţă uriaşă atât pentru mine, cât şi pentru băieţi şi fără ajutorul lor nu am fi reuşit. Ei ar fi putut foarte uşor să se califice fără mine, eu fără ei, din păcate, nu puteam şi ţin să le mulţumesc pe această cale", a declarat Rădoi, la conferinţa de presă, conform News.ro.

Ce au declarat jucătorii la finalul partidei:

"Învăţam istorie la şcoală, dar azi am scris-o. Chiar nu mai cuvinte, suporterii au fost extraordinari. În timpul meciului mi s-a făcut pielea de găină, suntem mândri că suntem români şi ne bucurăm tare mult pentru această performanţă", a spus căpitanul Ionuț Radu la Pro X.

"E cea mai frumoasă performanţă din cariera mea. Nu s-a mai realizat aşa ceva demult în România şi niciodată nu am jucat în România cu atâta public. E important că şi naţionala de tineret poate strânge lume. Am avut emoţii înainte de meci, dar s-a terminat cum nu se putea mai bine. După primul gol m-am dus la sora mea Andreea, mereu mă susţine, ea a făcut atâţia kilometri de la Oradea, am vrut să-i mulţumesc", a afirmat golgheterul George Puşcaş pentru Pro X.

"Suntem foarte fericiţi, am obţinut ce ne-am dorit şi acum nu rămâne decât să ne bucurăm. I-am pus pe ai mei să-mi aducă special drapelul de la Arad. Este o seară magnifică pentru fotbalul românesc şi ne bucurăm că am reuşit să facem atâţia români fericiţi. Mergem la Euro să câştigăm meciuri, sunt echipe bune, dar şi noi suntem o echipă bună", a declarat Dennis Man la Pro X.

Vezi aici golul marcat de Ianis Hagi:

Sursă video: Pro X

Bucuria lui Ionuț Radu:

Vezi aici bucuria generală de la finalul partidei:

Tricolorii mici au fost susținuți de 12.108 de spectatori, a doua cea mai mare asistență la un meci al naționalei de tineret din ultimii 30 de ani.

România a avut cea mai bună apărare din aceste preliminarii, alături de Anglia, încasând doar patru goluri (unul în deplasarea din Bosnia și Herțegovina, câte unul în meciurile cu Portugalia și unul în meciul disputat acasă cu Elveția). George Pușcaș a fost golgheterul echipei, cu șapte goluri marcate.

La finalul partidei, pe stadion s-a auzit melodia Notti Magiche (Edoardo Bennato și Gianna Nannini), care a fost imnul Campionatului Mondial din 1990, disputat în Italia (țară în care se va disputa Campionatul European de anul viitor).

Au mai avut loc în ultima etapă a grupei 8:

Țara Galilor - Elveția 3-1 (Morrell 36', Lemonheigh-Evans 38', 87' / Zeqiri 76')

Portugalia - Bosnia și Herțegovina 4-2 (Horta 20', Joao Felix 53', Goncalves 63', Filipe 90+1' / Demirovic 44', Turkes 90+4')

Rezultatele obținute de România în grupa de calificare (șapte victorii și trei egaluri):

Liechtenstein - România 0-2

Bosnia și Herțegovina - România 1-3

România - Elveția 1-1

Elveția - România 0-2

România - Portugalia 1-1

Țara Galilor - România 0-0

Portugalia - România 1-2

România - Bosnia și Herțegovina 2-0

România - Țara Galilor 2-0

România - Liechtenstein 4-0

Grupa 8, clasament:

1 România 10 meciuri (19-4) 24 puncte

2 Portugalia 10 (33-11) 22

3 Bosnia și Herțegovina 10 (24-11) 18

4 Țara Galilor 10 (11-14) 13

5 Elveția 10 (11-18) 10

6 Liechtenstein 10 (2-42) 0.

S-au calificat deja la EURO 2019: Croaţia, Italia, Spania, Anglia, Serbia, Germania, Belgia, Danemarca, România şi Franţa

Vor juca la baraj pentru calificarea la EURO 2019: Grecia, Polonia, Austria şi Portugalia

Campionatul European U21 de anul viitor va avea loc în perioada 16-30 iunie, în Italia. Orașele care vor găzdui meciurile vor fi: Cesena, Bologna, Trieste, San Marino, Udine și Reggio nell'Emilia.

Grupele turneului final vor fi stabilite pe 23 noiembrie (la Bologna), unde cele 12 echipe calificate vor fi împarțite în trei grupe a câte patru echipe.