Norica Nicolai vrea ca votul să fie obligatoriu: Am propus acest lucru la modificarea Constituției din 2003 - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0683duminică 16 mai 2021

Norica Nicolai vrea ca votul să fie obligatoriu: Am propus acest lucru la modificarea Constituției din 2003

de DG Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 14:34
- a A+
Imagine

Președintele Consiliului Național al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai, a declarat, sâmbătă, în contextul propunerilor de modificare a legislației electorale avansate de AEP , că își dorește o discuție despre introducerea votului obligatoriu în România.


"Dreptul la vot aparține fiecărei persoane, această formulă cu înscrierea în Registru funcționează în diverse țări, de exemplu Belgia are, dar să nu uităm că în Belgia votul este obligatoriu și atunci toată populația cu drept de vot este parte a acestui Registru. Poate putem să discutăm, la un moment dat, și despre obligativitatea votului în România, eu am propus acest lucru la modificarea Constituției din 2003, și din păcate, la vremea respectivă, nu a fost acceptată, dar va trebui să avem o discuție despre democrația reprezentativă și viitorul ei și discuția nu strică nimănui, face bine", a declarat Nicolai, la Antena 3, citată de Mediafax.


Ea a mai insistat că, înainte de a stabili formule de vot, trebuie o cifră clară a numărului de alegători.


"După părerea mea, pentru corectitudinea alegerilor și pentru o corectă reprezentare a cetățenilor în Parlament, prima premisă este să avem o cifră clară cu numărul de alegători. După aceea putem să discutăm despre diferite formule de vot. Pentru mine, chestiunea care vizează Registrul de alegători și care constituie premisă a dreptului la vot, este neconstituțională", a mai spus Nicolai.

Raportul de activitate al AEP pe anul 2017, depus în Parlament, conține un capitol intitulat "Teze preliminare privind un Cod Electoral" și care prezintă propuneri precum scăderea numărului parlamentarilor, alegerea diferențiată a celor două Camere ale Parlamentului și exercitarea dreptului de vot sub condiția înscrierii anterioare, la cerere, în Registrul electoral. AEP spune că modificările ar putea să fie aplicate la alegerile din 2024.2560 de afisariNorica,ai grijă ce-ți dorești!
asavreau [utilizator], Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 16:50
+28/30
Dacă era vot obligatoriu,ALDE nu mai era acum în Parlament și Norica plus toată gașca lor munceau cinstit.
Nimeni nu-mi poate impune sa dau mana cu
alibaba_zeul_meu [utilizator], Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 14:52
+25/29
o scarba mincinoasa; dar sa-i mai dau si votul ca sa se simta ea "aleasa"!

Si imi folosesc inca odata dreptul de a aminti unora de o vestita plcuta auto din Suedia.
inca 32 de comentarii comenteaza