Seria de concerte a Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională a României, sezonul al II-lea, a fost deschisă in data de 8 octombrie, de actorul Adrian Titieni și pianistul Horia Maxim care au purtat un dialog artistic aparte prin interpretarea operelor semnate de Eminescu, Lipatti și Enescu, în compania expoziției cu documente rare și partituri de colecție cu semnături olografe Enescu și Lipatti din patrimoniul Bibliotecii Naționale.

Musica VivaFoto: Poster

Stagiunea de colecție de la Biblioteca Națională continua cu vol.2 ce va avea loc luni, 15 octombrie 2018, de la ora 17:30, la Sala Sympsoium a Bibliotecii Naționale, iar invitat va fi de această dată cunoscutul ansamblu Musica Viva.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email promovare@bibnat.ro

Ansamblul Musica Viva, alcătuit din pianista Andreea Butnaru, violoncelistul Florin Mitrea și având-o invitată pe soprana Miruna Iancu, vă propun un program alcătuit din opusuri de: George Ștephănescu, Constantin Dimitrescu, Filip Lazăr și Bella Bartok.

Artiștii invitați vor oferi publicului prilejul de a asculta un program cu sonorități exclusiv românești, rar prezente pe scenele de concert, dar deosebit de frumoase și spectaculoase.

Accentul expoziției adiacente va cădea pe partituri din a doua jumătate a secolului a XIX lea, care poartă semnătura lui George Ștephănescu, inițiatorul reprezentațiilor de operă în limba română și creatorul primei simfonii românești, de la a cărui naștere se implinesc 175 de ani.

Vor fi puse în lumină lucrările:

⦁ Mândruliţă de la munte : arie naţională [pentru voce şi pian] de George Stefănescu, cuvinte de Vasile Alexandri. Aria a fost cântată pentru prima óre de D-ra Gavalla. Publicată la Editura Constantin Gebauer – Furnizor al Casei Regale a României, 1885.

⦁ I-ière Suite : pour piano de Filip Lazăr. Pe pagina de titlu dedicaţie autografă a compozitorului către George Georgescu, 29 septembrie 1925.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Stagiunea de colecție este un eveniment organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, acțiune culturală co-finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.