BDI, cel mai mare grup industrial din Germania şi şeful turismului din Spania au fost şocaţi de rezultatele unui nou studiu privind impactul economic al plecării haotice a Marii Britanii din UE, anunță The Sun, citat de Rador.

BrexitFoto: Flickr/ www.inkmedia.eu

Companiile germane şi spaniole au făcut presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a face compromisuri, după ce au avertizat că lipsa unui acord pentru Brexit ar declanşa o "criză masivă" în întreaga Europă. Liderii industriilor de la Berlin şi Madrid au cerut o rezolvare în două săptămâni, în timp ce capitalele devin agitate din cauza impactului economic al unui haos. Cel mai mare grup industrial din Germania, BDI, a intervenit după ce un studiu-bombă a arătat care ar fi lovitura dură asupra economiei ţării, dacă nu va exista un acord.

Şi şeful turismului spaniol din Marea Britanie a spus că un astfel de scenariu ar fi un "dezastru" pentru destinaţiile populare de vacanţă, cauzând pierderi semnificative de locuri de muncă. Şeful BDI Joachim Lang a declarat: "Următorul summit UE de peste două săptămâni trebuie să aducă un progres în discuţii. În caz contrar, Europa este în pericol de a aluneca într-un Brexit dezordonat. Rezultatul ar fi o criză masivă".

Avertismentul său a fost reluat de Javier Pinanes, şeful biroului de turism spaniol de la Londra, care a declarat că o ieşire haotică ar fi o "problemă foarte mare" pentru Madrid. El a avertizat că britanicii vor evita ţările UE, în favoarea altor destinaţii de vacanţă dacă vor exista probleme cu zborurile şi cu vizele. Despre lipsa unui acord pentru Brexit, el a spus: "Ar avea un impact foarte mare. Pentru Spania este decisiv. Marea Britanie este piaţa noastră principală. Avem o mulţime de legături între cele mai importante oraşe din Marea Britanie şi cele mai importante oraşe şi destinaţii din Spania. Ar fi un dezastru".

Între timp, un nou raport a concluzionat că exporturile UE în Marea Britanie ar putea scădea cu 50% dacă nu va exista nicio înţelegere. Institutul economic IW de la Köln a declarat că volumul comerţului german cu Marea Britanie ar putea scădea cu 57%, iar industria automobilelor iconice ar fi cea mai grav afectată. Şi Spania ar putea fi afectată încă mai grav, vânzările către Marea Britanie prăbuşindu-se la doar 40% din nivelurile pre-Brexit. Belgia, Grecia, Portugalia, România, Franţa, Malta, Slovacia, Cipru şi Irlanda şi-ar vedea, de asemenea, exporturile lor în Regatul Unit înjumătăţite sau mai rău.

Între timp, vânzările din Marea Britanie pe continent ar putea scădea cu aproximativ 47% în comparaţie cu status quo-ul, se afirmă în raport. Autorul Markus Jung a spus: "Un Brexit dur, mai ales dacă apare brusc, ca urmare a unui colaps al negocierilor, va fi asociat cu costuri considerabile. Acest lucru este valabil în sensul situaţiei de pierdere pentru ambele părţi, în special pentru Marea Britanie şi Germania". El a adăugat: "Acest scenariu de groază ar trebui să împingă factorii de decizie politică la o acţiune constructivă".

Negociatorii britanici au intrat într-o serie de discuţii intense, cunoscute sub numele de "tunelul", înaintea summit-ului de săptămâna viitoare. Adjunctul lui Jean-Claude Juncker, Martin Selmayr, i-a informat ieri pe eurocracţii seniori despre planurile blocului privind lipsa unui acord. Purtătorul de cuvânt a spus că oficialul german de top a subliniat "importanţa pentru toate părţile interesate de a se pregăti pentru toate rezultatele, la toate nivelurile".