Autoritățile americane și mexicane au descoperit un tunel secret prin care erau transportate droguri, care se întinde din subsolul unui fost restaurant din statul Arizona până în Mexic, potrivitThe Guardian.

tunelFoto: YouTube

Potrivit poliției de frontieră din SUA, tunelul clandestin, încă neterminat la momentul în care a fost descoperit, măsoară 191 de metri lungime, dintre care circa 102 metri pe teritoriul american, în California.

În interiorul tunelului era instalat un sistem de panouri solare, utilizat atât pentru iluminat cât și pentru alimentarea sistemelor de ventilație. Tuneul era de asemenea echipat cu o rețea de șine ce se întindea de-a lungul întregii sale lungimi, precum și cu două pompe de evacuare a apei.

Poliția mexicană a descoperit tunelul pe 19 septembrie, în timp ce cerceta o casă situată la circa 60 de metri sud de graniță, în orașul Jacume, statul Baja California.

Traficanții de droguri folosesc adesea tuneluri pentru a-și transporta produsele peste granița Mexic-SUA. Câteva zeci au fost descoperite în ultimii ani, mai ales în statele California și Arizona.

Regiunea San Diego-Tijuana este populară pentru că solul său argilos este relativ ușor de săpat cu lopeti și unelte pneumatice. Strategia a fost gândită de fostul lider al cartelului Sinaloa, Joaquin "El Chapo" Guzman, care în prezent își așteaptă procesul la New York.

În 2015, Guzman a evadat dintr-o închisoare de maximă securitate, printr-o gaură din podeaua de la duș, care ducea la un tunel lung, în care era o motocicletă modificată să meargă pe șine. El a fost prins șase luni mai târziu și extrădat în SUA anul trecut.