​DOCUMENT EXCLUSIV Parteneriatele civile se încheie în fața notarului / Partenerii de același sex nu pot adopta copii, împreună sau separat / Textul integral al proiectului de lege privind parteneriatul civil (variantă de lucru) - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2570miercuri 20 oct 2021

​DOCUMENT EXCLUSIV Parteneriatele civile se încheie în fața notarului / Partenerii de același sex nu pot adopta copii, împreună sau separat / Textul integral al proiectului de lege privind parteneriatul civil (variantă de lucru)

de Clarice Dinu Joi, 11 octombrie 2018, 11:43
- a A+
Imagine
Parteneriatele civile se vor încheia în fața notarului public, iar adopțiile, împreună sau separat, de către parteneri de același sex, sunt interzise, potrivit versiunii de lucru a proiectului de lege privind parteneriatul civil, document obținut de HotNews.ro. Draftul actului normativ, elaborat pornind de la un proiect lansat de CNCD, va fi discutat de către parlamentari începând de săptămâna viitoare.


Parteneriatele civile pot fi încheiate între persoane de același sex, dar și de către persoane de sex diferit.

Reglementările propuse vin ca urmare a deciziei Curții Constituționale în cazul Coman-Hamilton, care practic obligă legiuitorul să ofere recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și obligațiilor persoanelor de același sex care formează un cuplu. CCR a decis că "un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de "viață privată", precum și a noțiunii de "viață de familie", asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual", se arată în documentul CCR. În acest sens, Curtea precizează totodată că "persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare".

De asemenea, în cazul persoanelor de sex diferit care nu optează pentru căsătorie se acoperă sfera reglementării drepturilor patrimoniale.

Totodată se propune o soluție în cazul căsătoriilor între persoane de același sex, încheiate în străinătate. Mai exact, p otrivit proiectului de lege, acestea beneficiază de totalitatea drepturilor și obligațiilor pe care le au cuplurile de același sex care au încheiat un parteneriat civil în România.

Consultă aici textul integral al draftului de proiect de lege privind parteneriatul civil

Esențial:

1. Parteneriatul civil se încheie în fața notarului public și este este asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de același sex în scopul organizării vieții lor comune ca viață de familie prin înregistrarea la Registrul de stare civilă.

2. Parteneriatul civil poate fi încheiat cu îndeplinirea următoarelor condiţii:
- partenerii au împlinit vârsta de 18 ani;
- cel puţin unul dintre parteneri este cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puțin 1 an;
- nici unul dintre parteneri nu este căsătorit sau înregistrat ca partener civil;
- partenerii nu sunt rude în linie dreaptă, nici în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

3. Fiecare partener îşi păstrează numele avut înaintea încheierii parteneriatului civil.

4 Convenția referitoare la regimul comun al bunurilor este înscrisul încheiat în formă autentică în fața notarului public, cu consimțământul liber al celor doi parteneri, care poate fi realizat în orice moment al parteneriatului civil. În lipsa unei convenții care stabilește regimul comun al bunurilor, respectiv al bunurilor proprii, fiecare dintre parteneri este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea parteneriatului civil, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.

5. Partenerii sunt asimilaţi soţilor în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, accesului la servicii, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie.

6. Partenerii din parteneriatul civil între persoane de același sex nu au dreptul la adopție, împreună sau separat.

7. În cadrul parteneriatului civil între persoane de sex diferit partenerii sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte stabilirea filiației firești față de copii, respectiv autoritatea părintească cu privire la copiii născuţi în timpul parteneriatului civil.

8. Cuplurile care au încheiat parteneriate civile în mod legal pe teritoriul altor state beneficiază de recunoașterea statutului lor pe teritoriul României și de aceleași drepturi și obligații ca și cuplurile care au încheiat un parteneriat civil în România. Căsătoriile între persoanele de același sex legal încheiate pe teritoriul altor state beneficiază de totalitatea drepturilor și obligațiilor pe care le au cuplurile de același sex care au încheiat un parteneriat civil în România.

8705 afisariTot e ceva neclar
BEDE [utilizator], Joi, 11 octombrie 2018, 11:54
+26/36
În prezent nu este nicidecum obligatoriu ca un bărbat să fie căsătorit pentru a putea adopta un copil. Tot așa, nu este obligatoriu să fie căsătorită o femeie pentru ca să poată adopta un copil. Prin urmare, orice homo sau lesbi care are starea civilă necăsătorit(ă) poate adopta un copil dacă vrea. Deci, nu se poate ca un homo sau lesbi să nu aibă dreptul la adopție. Că doar orientarea sexuală de homo sau lesbi nu este trecută în nici un act de stare civilă.
Și dacă eexistă un parteneriat civil încheiat la notar, poate oare acesta să fie actul prin care să nu li se permită să adopte un copil?
Și dacă, să zicem, un homo sau o lesbi a adoptat deja un copil cu câtva timp în urmă și apoi încheie un asemenea act de parteneriat civil, ce se întâmplă atunci? Înseamnă că pierde copilul pe care l-a adoptat? Dar, dacă este să fie așa, atunci este oare bine pentru copil să fie despărțit de persoana sau persoanele cu care s-a obișnuit de câțiva ani?
Iată că sunt ceva lucruri neclare în această propunere.
O lesbi il face
Aspus [utilizator], Joi, 11 octombrie 2018, 12:13
+23/35
se "scarbeste" o noapte sau se duce la doctor sau banca de sperma etc atunci ce face statul desparte mama de copil?
Chesti acum infiatul copiilor este o tampenie ca nicaieri, dupa cum ai observat si tu, nu scrie pe vre-un act orientarea sexuala.
Multe hibe.
inca 82 de comentarii comenteaza