Comisia Europeană cere explicații Guvernului. Timmermans i-a transmis o scrisoare cu 18 întrebări premierului Dăncilă - Hotnews Mobile
1 € 4,7556 1 USD 4,2732sâmbătă 19 oct 2019

Comisia Europeană cere explicații Guvernului. Timmermans i-a transmis o scrisoare cu 18 întrebări premierului Dăncilă

de C.D. Duminică, 7 octombrie 2018, 0:51
- a A+
Imagine
Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, i-a transmis, în data de 4 octombrie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care îi cere lămuriri cu privire la modificarea codurilor penale, un răspuns fiind așteptat până la începutul lunii noiembrie, au declarat surse politice pentru Mediafax.Sursele citate spun că scrisoarea a fost trimisă premierului chiar a doua zi după ce aceasta a vorbit în Parlamentul European.

Scrisoarea are 18 întrebări, care fac referire la modul în care sunt schimbate Codul Penal și Codul de Procedură Penală, și vine în contextul în care prim-vicepreședintelui CE i s-a cerut e către premierul Dăncilă să spună punctual care sunt îngrijorările cu privire la legile din domeniul penal.

Sursele citate susțin că Viorica Dăncilă trebuie să dea un răspuns până în data de 1 noiembrie.

Într-un răspuns pentru agenția Mediafax, Comisia Europeană confirmă existența unor întrebări adresate autorităților de la București.

"Comisia urmărește cu atenție evoluțiile din România, în mod particular evoluțiile legislative privind legile justiției și legile pentru Codul de Procedură Penală și Codul Penal. Analizăm amendamentele în ceea ce privește conformitatea lor cu legislația UE și am trimis întrebări detaliate și precise autorităților române în privința acestor chestiuni', se arată într-un răspuns al purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene.

Potrivit surselor politice, printre întrebări se află și cele legate de modalitatea de implementare a următoarelor directive europene:

Directiva nr. 36/2011 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia

Directiva nr. 29/2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității

Directiva nr. 1371/2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că vor fi folosite toate mijloacele de către Comisia Europeană pentru a regla situația din România, fie că este vorba despre Mecanismul de Cooperare și Verificare, fie că sunt alte metode.

"Dacă sunt adoptate fără corecții, aceste legi din domeniul penal, vor periclita autonomia justiției în combaterea corupției. Veți vedea și în noiembrie ce s-a scris în MCV, față de ianuarie 2018. Situația s-a deteriorat. Președintele Juncker și cu mine am făcut declarații în care ne-am exprima îngrijorarea. În timp ce vom continua să urmărim obiectivele noastre pentru a avea un dialog cu autoritățile române, vreau să vă spun că vom vedea dacă există conflicte în ceea ce privește legile justiției și combaterea corupției", a spus Timmermans, pe 3 octombrie.


6223 de afisari


Of
nlln [utilizator], Duminică, 7 octombrie 2018, 8:06
+30/34
Si Timmermans asta domnule..ce om fara suflet.

Cum s-a hotarat el sa umbreasca victorioasa intoarcere a Vioricai....fara " to do list"...aplaudata de guvern ...

Ce fericire..ieri la vot..apoi in Vrancea.. degustari de vin, soare...

Biata de ea!
Asta ii lipsea !Scrisoarea lui Timmermans.
Nuu, dom’le, niciodată!
Observator roman [utilizator], Duminică, 7 octombrie 2018, 9:48
+22/24
comisia ieuropeană, timmermans ăsta, ie nebuni la cap?
păi cum să vrea românia, țărișoara noastră, să lase ca oamenii iexpuși politic să nu spele și ei acolo niște bănuți negri pentru zile albe?
foarte bine zicea duamna premier că nu acceptă liste to do. da’ uite că ăștia parșivi nu i-au trimis liste, ci o scrisoare...
hmm, lasă că-l roagă duamna pe consilierul iei bogdănel vâlcov să le scrie o scrisoare de răspuns foarte clară: lăsați-ne să furăm în pace! poftim, renunțăm la 10% din banii pe care trebuie să ni-i trimiteți anual dar asta e ultima concesie!
inca 10 comentarii comenteaza
Cookie Settings