Primarul unei localităţi italiene, care a primit laude şi căruia i s-a făcut publicitate tv pentru integrarea a mii de refugiaţi, a fost plasat în arest la domiciliu pe baza suspiciunii de favorizare a migraţiei clandestine, scrieThe Guardian, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul oraşului Riace, Domenico Lucano - elogiat în 2016 de revista Fortune care l-a considerat unul din cei mai mari 50 de lideri ai lumii - este de asemenea acuzat că a atribuit fraudulos contracte pentru ridicarea deşeurilor şi organizarea unor "căsătorii de convenienţă" între bărbaţi din localitate şi femei străine.

Partenera lui, Tesfahun Lemlem, se confruntă cu aceleaşi acuzaţii şi locuinţa i-a fost blocată.

Cercetările împotriva lui Lucano au început cu mai mult de un an în urmă, deşi acuzaţiile mai grave de deturnare de fonduri şi fraudă au fost retrase. Arestarea lui intervine la o săptămână după ce ministrul de interne Matteo Salvini, de extrema dreaptă, a anunţat o serie de măsuri anti-imigraţie care includ tăierea fondurilor pentru primirea şi integrarea migranţilor. De asemenea, arestarea primarului are loc după ce radioteleviziunea publică RAI a suspendat o emisiune tv despre oraşul Riace, care fusese lăudat ca un model exemplar de integrare.

Salvini a dat share pe Twitter la ştirea despre arestarea lui Lucano, împreună cu un comentariu despre autorul anti-mafia Roberto Saviano, critic vehement al politicilor promovate de ministrul italian. "La naiba, cine ştie ce vor mai spune acum Saviano şi toţi ceilalţi făcători de bine care vor să umple Italia cu imigranţi", a scris liderul Ligii de extremă dreapta.

The Guardian nu a reuşit să-l contacteze pe Lucano pentru comentarii. Proiectul lui de integrare a migranţilor a început cu peste un deceniu în urmă, ca modalitate de repopulare şi revitalizare a economiei localităţii calabreze a cărei populaţie scăzuse în 2004 la 500 de locuitori, de la 3.000 înainte de al doilea război mondial.

De atunci, se estimează că pe acolo au trecut mii de migranţi şi vreo 500 s-au stabilit pentru a aduce populaţia localităţii la 1.500 de persoane în prezent.

Gioacchino Criaco, scriitor din Calabria care îl cunoaşte bine pe Lucano, a spus că el a prevăzut arestarea edilului încă dinainte de începerea anchetei. "El a demonstrat că este posibil să fie făcute lucruri concrete cu mijloace limitate", a spus Criaco.

"Eficienţa şi omenia nu sunt bine-venite într-un sistem cinic. Acesta este un sistem care îşi bazează consensul doar pe politica fricii. Din acest punct de vedere, exemplele de virtute trebuie eradicate".

Criaco a spus că Lucano este un om onest dar că "regulile de primire şi management al migranţilor sunt prea încâlcite şi deseori administratorii pot avea de ales între o soluţie umanistă şi una legală".

Salvini a reprimat imigraţia din iunie, când a devenit ministru de interne, închizând accesul în porturi şi angajându-se să oprească "trenul cu roade" care alimenta afacerile din sfera primirii migranţilor.

Pe pagina sa de Facebook, Lucano a primit numeroase mesaje de susţinere, iar localnicii din Riace s-au mobilizat unii pe alţii să dea dovadă de solidaritate.

Sergio Bontempelli, militant al drepturilor migranţilor de la Asociaţia Drepturilor şi Frontierelor a spus că Riace devenise prea renumit ca exemplu de integrare reuşită şi că este ţinta atacurilor de mulţi ani. El a spus că şi alte proiecte de integrare întreprinse de sute de oameni în alte localităţi italiene sunt acum în pericol.