Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus că el nu ține evidența informărilor transmise, întrebat dacă a primit vreo informare de la SRI cu privire la pesta porcină, într-o intervenție telefonică laDigi 24. De asemenea, acesta a zis că ”toți gospodarii” afectați de pesta porcină își vor primi despăgubirile.

Petre DaeaFoto: Agerpres

”Eu nu țin evidența informărilor transmise”, a spus ministrul Agriculturii, potrivit căruia ”această prezentare mass-media”, a informațiilor potrivit cărora SRI a făcut informări privind pericolul pestei porcine, ”se referea la 2016”.

„Primesc informări de la instituțiile statului, le procesez și iau măsurile cuvenite, de la ANSVSA, de la fermieri, primesc informări de la întâlnirile cu omologi din UE”, a spus Petre Daea, aflat la un eveniment la Cluj, unde este prezent comisarul pe probleme de Agricultură.

Potrivit acestuia, toți gostopodarii vor primi despăgubiri.

”La despăgubiri, procesăm peste 5.000 de dosare. Aseară am încheiat aproape 2.000 care au fost onorate la plată”, a spus Petre Daea, la Digi.

Întrebat de pesta rumegătoarelor mici care a lovit în țara noastră vecină, Bulgaria, și care ar reprezenta un posibil pericol și pentru România, Daea a spus ”vă rog să nu introduceți panică în societate,( ...) am ocazia să liniștesc spiritele, trebuie să fiți liniștită din acest punct de vedere”, i-a spus el moderatoarei Digi24.

” În total, până august 2018, au fost făcute 132 de informări, atât către structurile locale, cât şi centrale.(,..) Primul focar de infecţie a fost descoperit în iulie 2017, undeva la Satu Mare”, a spus preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda, joi.