În ultimii ani, industria criptomonedelor a cunoscut o expansiune considerabilă, atât la nivel global, cât și local, iar o serie de evenimente recente, inclusiv de ordin legislativ, indică faptul că dezvoltarea acestei industrii va continua.

Cristian RaduFoto: Tuca Zbarcea & Asociatii

De exemplu, Guvernul din Gibraltar și Comisia de Servicii Financiare din Gibraltar au emis în februarie 2018 un comunicat de presă prin intermediul căruia au anunțat că se află în curs de elaborare a unei legislații care va reglementa ICO-urile (Initial Coin Offerings), această inițiativă reprezentând o premieră la nivel global.

Între timp însă, Malta a devenit prima țară din lume care a creat un cadru legislativ referitor la tehnologia blockchain și criptomonede. Parlamentul maltez a adoptat, la data de 4 iulie 2018, trei legi (Malta Digital Innovation Authority Act, Innovative Technology Arrangements and Services Act și Virtual Financial Assets Act), care vor guverna, între altele, desfășurarea ICO-urilor, schimburile de monedă virtuală, activitatea furnizorilor de portofele digitale, Malta consolidându-și astfel reputația de "insulă blockchain".

Chiar și la nivelul dreptului Uniunii Europene au fost făcuți pași în vederea reglementării criptomonedelor, odată cu adoptarea Directivei (UE) 2018/843 din 30 mai 2018, prin intermediul căreia a fost modificată Directiva (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului (aceasta din urmă fiind cunoscută și sub denumirea de Anti-Money Laundering Directive 4 - AMLD4). În urma acestei modificări, AMLD4 cuprinde și reguli cu privire la platformele de schimb de criptomonedă și la activitatea furnizorilor de portofele digitale (de exemplu, furnizorii implicați în servicii de schimb între monede virtuale, precum și furnizorii de portofele digitale vor fi considerați entități obligate, astfel că vor intra sub incidența obligațiilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului și vor trebui să-și adapteze activitatea pentru a putea îndeplini obligațiile de conformitate). Aceste reguli nu vor fi preluate însă foarte curând în legislațiile naționale, termenul limită pentru transpunerea noii directive fiind fixat pentru data de 10 ianuarie 2020.

Numeroase alte evenimente recente sugerează expansiunea industriei criptomonedelor: în Venezuela și Insulele Marshall au fost lansate monede virtuale naționale; a fost anunțat un proiect pentru crearea Founders Bank Malta, prima bancă deținută de actori de pe piața criptomonedelor, care va oferi servicii adaptate pentru companiile care activează în această industrie; Gibraltar United a anunțat că va deveni prima echipă de fotbal din lume care își va plăti jucătorii în criptomonede etc.

Industria jocurilor de noroc se numără printre industriile care au trecut în ultimii ani prin schimbări semnificative ca urmare a utilizării criptomonedelor pe scară largă. Au apărut deja cazinouri online care acceptă depuneri de criptomonedă, acest sistem de plată prezentând numeroase avantaje atât pentru operatori, cât și pentru jucători.

Totuși, deși avantajele plăților cu monedă virtuală sunt incontestabile, în contextul cadrului legislativ actual astfel de plăți nu pot fi acceptate de către cele mai multe dintre cazinourile online, majoritatea statelor având reglementări în domeniul jocurilor de noroc care se opun unor sisteme de plată bazate pe criptomonedă.

Acesta este și cazul României, legislația națională impunând operatorilor de jocuri de noroc online să depoziteze fondurile jucătorilor doar în conturi bancare deschise la bănci de pe teritoriul național român. De asemenea, mijloacele de plată utilizate și mijloacele bănești trebuie să fie operate prin intermediul unui procesator de plăți licențiat de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Această soluție legislativă va trebui însă înlocuită, mai devreme sau mai târziu, întrucât creșterea industriei criptomonedelor devine o realitate ce nu mai poate fi ignorată de autoritățile naționale.

Potrivit coinmap.org, în România există deja aproximativ 50 de comercianți din diferite localități care acceptă tranzacții cu criptomoneda bitcoin, și este de așteptat ca numărul acestora să crească exponențial în viitorul apropiat.

Prin urmare, având în vedere toate aceste dezvoltări recente ale industriei criptomonedelor, inclusiv în România, este doar o chestiune de timp până când legislația națională le va permite operatorilor de jocuri de noroc online să accepte plăți în monedă virtuală.

Un articol semnat de ​Cristian Radu, Partener alȚuca Zbârcea & Asociațiiși Claudiu Filipoiu, Avocat alȚuca Zbârcea & Asociații