Tigrul platanului. Sau cea mai simplă lecție privind răul corupției românești - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2695vineri 05 iun 2020

Tigrul platanului. Sau cea mai simplă lecție privind răul corupției românești

de Eugen Istodor Luni, 20 august 2018, 9:52
- a A+
Imagine
Nu-mi plac sequel-urile. Dar n-am ce face. După ce-am scris despre țânțar , tigrul/diavolul platanului e la modă. Și el m-a halit, m-a terminat. Țânțarul ne vorbește despre natură și tradiție (da, crește-n jurul lacurilor, bălților noastre moștenite de la străbuni) dar și despre neglijența autorităților (felul în care a fost administrată 2018 problema puteți citi aici) . Tigrul/diavolul platanului ciupește mai al dracului. El este povestea însăși a corupției românești. Dar pentru asta îți trebuie puțină memorie. Hotnews a pus problema prețurilor și a platanului acum câțiva ani. Aici vedeți ultimele pofte de achiziționat-plantat platani notificate de către Curtea de Conturi , Aici aveți un fir către lunga poveste a supradozei cu platan în România . Deci, Sequel cu insecte. Pentru că, de data asta, insecta, Tigrul s-a ascuns atâta timp sub coaja depe străzile românești și astăzi atacă. Sau mai deștept spus: corupția românească ascunsă în achiziții la început de 2000, iată astăzi mușcă.Lecția de corupție este simplă. Uite ingredientele:

1. Cu cât e mai exotică achiziția, cu atât omul-cetățeanul nu-și prea bate capul cu ingineria.
La început de criză financiară și apoi în plină criză, primăriile achiziționează platani. De felul lui, Platanus este exotic și e băiat al nordului. Nordul Americii, nordul continentului. Acolo e-n starea lui naturală. Când s-o fi aclimatizat așa repede platanul în București?

2. Uitare 2018. Aici însă este nevoie de memorie. Vă spun ceva palmierii lui Agaton și Mazăre? Spre final de ani 1990 a apărut Palmierul ca obsesie printre autorități. Un ministru al turismului Agathon împreună cu primarul Constanței Mazăre s-au jurat cu mâna pe inimă că palmierii vor fi veșnici în Constanța, în București și oriunde vor fi adoptați.Iată câteva mărturii:
Declarații, mărturii, aclimatizări, plimbări de palmieri

În 2003 până și Ambasada Americii intervine pentru a salva palmierii.

Și atunci, în cazul palmierilor, și acum în cazul platanilor, au existat întrebări privind costul acestor arbori exotici. De palmieri s-a și râs în hohote privind aclimatizarea, plimbatul iarnă-vară al lor din oraș către un loc ferit și acoperit. Platanii au trecut neluați la mișto. Poate vorbim de lipsa de memorie, dar și de lipsa simțului civic.

3. Ați înțeles până aici cum platanii ne dau o lecție, ne vorbesc despre corupție? Corupție = adormirea simțului civic. Să continuăm, nu-i destul.

4. Platanii dau primăriilor motivații privind atribuirea directă (câți importatori de platani cunoașteți?). Implicit, ce standarde de cost există pentru un platan (niciuna, de aceea primarii care aduc înoirea - Oprescu, Negoiță, Chiliman în București - pot vorbi de mentalități învechite în primăriile lor: dacă nu știe birocrația nimic despre platan, birocrația trebuie reformată).

5. Nu în ultimul rând exotismul palmierului / platanului vorbește despre elitism, despre hipstereală. Ce știe locuitorul, pardon, țăranu’ ce e șofranul? Locuitorul este astfel prostit. Platanul devine astfel, cum se spune, aspirațional. Modă, moft. Nu ai? Trebuie să ai!

6. Platanul / lipsa de memorie / absența civismului, după 10 ani de corupție, pardon, de aclimatizare, se răzbună. Insecta pe care o produce platanul, Tigrul a crescut mare, atacă. Tigrul platanului ne mușcă. Ne dă sângele. Corupția ne mușcă. Ne scărpinăm. punem puțină gheață. Trece. Suntem nevinovați.

7. Culmea, în actele de achiziție directă a platanilor (cum nu era nici în cazul palmierilor), este neglijată asistența medicală, de îngrijire-aclimatizare, tratament contra dăunătorilor. Oare de ce?

Tigrul Platanului nu-i în măsură să răspundă acestor întrebări.


14139 de afisari


Cine A facut Posibil asa ceva? P$DCiuma Roshie
un domn [utilizator], Luni, 20 august 2018, 9:59
+26/26
Cu ai sai ciraci
fara frontiere
memo [anonim], Luni, 20 august 2018, 11:03
+22/22
Jigodeala in plantarea platanilor e generala. As numi pentru sectorul 6 (da ea se intinde din informatiile mele la nivelul intregii tari) tripleta Poteras Manescu Mutu, toti continuatori ai acelorasi politici transpartinice de "tocat" bani. Unul dn primii "investitori" a fost ECO-horticola,, care a plantat numai in sector zeci- poate sute de mii de arbori, din care n-au mai ramas nici 10%., datorita grijii "parintesti" pe care ADPul si primaria si ECO-FURTicola le-au avut fata de plante. Da pe cine sa tragi la raspundere sau mai bine zis cum, intr-o asemenea fratie. Firma ar trebui verficata la sange si bagata in faliment iar patronii la Jilava. Si de poate stransi cu usa mai fac si "mici" dezvaluiri. De aia ii e frica PSDului, si nu numai, de termene lungi la prescriere.
inca 3 comentarii comenteaza
Cookie Settings