Lira turcească își continuă agonia și cade cu peste 6%, atingând un nou minim istoric față de dolar - Hotnews Mobile
1 € 4,7320 1 USD 4,1950marţi 16 iul 2019

Lira turcească își continuă agonia și cade cu peste 6%, atingând un nou minim istoric față de dolar

de R.M. Vineri, 10 august 2018, 11:20
- a A+
Imagine
Lira turcească s-a devalorizat cu peste 6% vineri față de dolar, pe fondul crizei diplomatice dintre Ankara și Washington și al îngrijorărilor legate de eventuale efecte negative pentru băncile europene prezente în Turcia, scrie AFP.TRY a depășit pentru scurt timp și pentru prima oară pragul de 6 lire pentru un dolar, pentru a revenit apoi ușor sub acest prag, cu o devalorizare de peste 6%, la aproape 5,9 lire pentru o bancnotă verde, la ora 07,30 GMT.

Moneda națională a Turciei s-a devalorizat cu peste o treime de la începutul anului. Joi, lira cedase peste 5% față de dolar.

Această cădere vine la câteva ore înainte de un discurs așteptat al ministrului Finanțelor - care este și ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan - Berat Albayrak, și care va prezenta "noul model economic" al țării.

De asemenea, vine după comentariile președintelui turc din noaptea de joi spre vineri, care a explicat agonia lirei prin "campanii" a căror natură nu a precizat-o.

"Dacă ei au dolari, noi, noi avem poporul nostru, avem dreptatea și îl avem pe Allah !", a spus acesta, declarații puțin susceptibile să asigure piețele, care asistă de luni de zile la căderea inexorabilă a TRY.

Într-un articol publicat vineri, Financial Times a scris că Banca Centrală Europeană se teme de o eventuală expunere a unor bănci europene foarte prezent în Turcia la criza monetară pe care o traversează țara.

Lira suferă și din cauza unei grave crize diplomatice care a izbucnit între Turcia și Statele Unite, doi aliați din cadrul NATO care și-au impus sancțiuni reciproce pentru mai mulți responsabili guvernamentali.

Tensiunile au cunoscut o bruscă escaladare săptămâna trecută după încarcerarea în Turcia a unui pastor american, Andrew Brunson, acuzat de autoritățile turce de "terorism" și "spionaj".

Bursele sunt îngrijorate și de incapacitatea autorităților turce de a controla inflația galopantă care a atins aproape 16% în iulie, în cifre anualizate.

Numeroși economiști cer majorarea dobânzii de intervenție pentru a controla inflația, dar banca centrală este supusă presiunilor președintelui Erdogan, un "dușman" autoproclamat al acestui mecanism.
2217 afisari


Asa va fi si la noi
ABBV [utilizator], Vineri, 10 august 2018, 11:35
+10/10
curand ...daca mai sta mult PSD la guvernare o sa fie la fel 1 leu o sa fie egal cu 1 ban, asta in cel mai bun caz.
Poporul lor?
BEDE [utilizator], Vineri, 10 august 2018, 11:59
+9/9
Adica, cumva, sclavii lor? Sau ce vor sa faca cu poporul daca nu au bani? Sa fie robii lor platiti cu hartii care ajung sa nu mai aiba aproape nici o valoare. Ce nou model economic mai poate fi? Mai ales daca e ministru ginerele lui Erdogan. Guvernare parca devine o afacere de familie.
Cati ani sunt de la ultima denominare? Parca vreo 12. a fost TRL, acum este TRY, apoi, daca continua devalorizarea, ce va mai fi?
Asa o vrea sa faca si Dragnea in Romania? Numai ca romanii nu sunt musulmani. La ei nu tine cu Allah. Sa vedem...
inca 4 comentarii comenteaza