UPDATE A murit Dumitru Fărcaș, artistul avea 80 de ani / Povestea taragotului său de suflet, furat acum 4 ani din fața Ateneului - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0980marţi 24 nov 2020

UPDATE A murit Dumitru Fărcaș, artistul avea 80 de ani / Povestea taragotului său de suflet, furat acum 4 ani din fața Ateneului

de G.S. Marţi, 7 august 2018, 9:32
- a A+
Imagine
Interpretul de muzică populară Dumitru Fărcaş, a murit în noaptea de luni spre marți într-un spital din Cluj, în urma unui infarct, transmite Mediafax. Cunoscutul taragotist avea 80 de ani.


Directorul Casei de Cultură a Studenților Cluj, Flavius Milășan, a declarat că detaliile privind înmormântarea lui Dumitru Fărcaș vor fi comunicate de familie.

"În noaptea de luni spre marți a decedat Dumitru Fărcaș în urma unui infarct, era internat la un spital din Cluj-Napoca. În luna mai a împlinit 80 de ani. Era pensionar, dar avea și funcția de consultant artistic la CCS, iar Sala Mare a instituției îi poartă numele. Transmitem condoleanțe familiei", a spus Milășan.

În luna mai, Fărcaş a împlinit vârsta de 80 de ani, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler.

CUm i-a fost furat taragotul Stowasser, la care a cântat peste cinci decenii

În vara anului 2014, Dumitru Fărcaş a rămas fără taragot, după ce acesta i-a fost furat dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român, astfel că artistul nu a mai putut cânta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfir. Aceiași hoți luaseră și un acordeon, cele două instrumente muzicale având o valoare de circa 7.000 de euro.

Dumitru Fărcaş declara atunci că taragotul Stowasser care i-a fost furat este instrumentul său de suflet, pe care a cântat timp de 55 de ani.

Ulterior, un bărbat care susţinea că a furat taragotul lui Fărcaş s-a predat, la Secţia 1 Poliţie. Bărbatul de 38 de ani le-a spus poliţiştilor că a furat dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român acordeonul şi taragotul lui Dumitru Fărcaş. Bărbatul a spus că a crezut că în cutia cu instrumente muzicale se aflau parfumuri.

Acesta a susținut că era singur când a furat taragotul şi acordeonul lui Fărcaş, însă poliţiştii au vizionat imagini surprinse de camerele de supraveghere din zona Ateneului Român şi au stabilit că la furt au participat trei persoane, acestea fiind identificate.

Taragotul lui Dumitru Fărcaş a fost vândut de hoţi cu 100 de lei unui bărbat care a pretins, iniţial, că a găsit instrumentul într-un parc din zona Basarab. Anchetatorii au recuperat şi acordeonul furat.

Apoi, Dumitru Fărcaș și-a taragotul, instrumentul fiind adus cu trenul la Cluj-Napoca de către un poliţist care i l-a predat artistului la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Imagini de arhivă cu Dumitru Fărcaș:
11167 de afisariA murit un Mare Roman
KTerinca [utilizator], Marţi, 7 august 2018, 10:23
+23/23
Un roman adevarat, mai valoros decat toti pesedeii si peneleii patriei luati la un loc.
Dumnezeu sa-l odihneasca !
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace
Rescator [utilizator], Marţi, 7 august 2018, 12:35
+15/17
pe romanul patriot și cu un talent excepțional.
Dumitru Fărcaș te ungea la suflet cu taragotul lui.
Pacat ca a plecat in anul Centenarului,eveniment distrus de Ciuma Roșie prin aroganța și nepasare!
inca 8 comentarii comenteaza