Echipele de salvare răscolesc, joi, ruinele și pământul pârjolit de foc în speranța că vor mai găsi supraviețuitori, la trei zile după ce focul devastator din Grecia a brăzdat orașul Mati, omorând cel puțin 85 persoane.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 15:46: Numărul celor decedați a crescut la 85, potrivit datelor cotidianul grec Kathimerini.

UPDATE 13:55: Bilanțul morților a crescut la 83, după ce una dintre victimele incendiului din Attica a murit joi la spital, scrie cotidianul grec Kathimerini pe pagina sa de Twitter.

Bilanțul acestui incendiu este cel mai grav al secolului după cel din Australia din 2009.

Rudele disperate ale celor dispăruți au apărut la televizor pentru a cere ajutor. Alții acuză autoritățile pentru dezastru, cel mai mistuitor incendiu din Grecia din ultimele decenii.

''Tatăl meu a fost ultima persoană care a vorbit cu el, luni seară'', a declarat pentru postul Skai TV Katerina Hamilothori, care își caută fratele. ”Fratele meu se întorcea acasă de la muncă. Nu avem vești deloc”.

Aproximativ 300 de pompieri şi voluntari au cercetat zona pentru a da de urma zecilor de persoane declarate dispărute. Printre acestea se numără şi două fetiţe, surori, în vârstă de 9 ani.

În Atena, alte rude au încercat să identifice corpurile inerte găsite în infern. Având în vedere că majoritatea corpurilor sunt aproape carbonizate, identificarea morților va fi un proces dificil.

''Va fi foarte dureros, vor urma identificarea... înmormântările, şi mai multă durere'', a spus edilul din localitatea învecinată Pikermi.

''Mă tem că numărul morţilor va creşte'', a adăugat primarul.

Cel puţin 187 de persoane au fost rănite în incendiu, inclusiv 22 de copii. Potrivit evaluării iniţiale, peste 300 de locuinţe din zona vastă afectată de flăcări au suferit pagube, majoritatea fiind complet distruse.

O lungă listă cu măsuri de sprijin anunţată de autorităţile guvernamentale nu este de ajuns pentru a ușura din durerea supravieţuitorilor.

''O picătură în ocean'', titrează pe prima pagină cotidianul Ta Nea.

''Acest lucru n-ar fi trebuit să se întâmple, oamenii au pierit fără niciun motiv'', a strigat o femeie în lacrimi către ministrul Apărării, Panos Kamenos, care a vizitat Mati şi alte cinci zone din apropiere afectate de incendiu. ''Ne-aţi lăsat la mila lui Dumnezeu!'', a acuzat ea.

Mati, orășel aflat la mai puţin de 30 de kilometri est de Atena, a fost una dintre zonele populare printre turiştii locali, inclusiv printre pensionari.

Incendiul a izbucnit luni, la ora locală 16:57 (13:57 GMT), însă este neclar ce anume l-a provocat. Flăcările s-au propagat rapid în localitate.

Unii au sugerat că forţa vântului, pădurea densă de pin, focul şi panica au alcătuit o combinaţie letală care a îngreunat evacuarea zonei.