Statele Unite riscă represalii din partea partenerilor săi comerciali care pot ajunge până la 294 de miliarde de dolari dacă președintele Donald Trump pune în practică amenințarea de a impune taxe la importurile de mașini, a avertizat luni Uniunea Europeană, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o scrisoare adresată autorităților americane, Comisia Europeană afirmă că produse americane a căror valoare ar putea ajunge până la 294 miliarde de dolari (respectiv 19% din exporturile americane în 2017) ar putea fi afectate de măsurile luate de UE și alți parteneri comerciali ai Statelor Unite.

Această scrisoare a executivului european intervine într-un context deosebit de tensionat, după ce Trump a acuzat duminică seara UE că "UE face (SUA) probabil tot atât de mult rău ca și China" în materie de comerț.

În urmă cu zece zile, în 22 iunie, Donald Trump a amenințat că va impune taxe vamale de 20% pe mașinile importate din UE.

Europenii ”au făcut anul trecut un excedent comercial de 151 de miliarde de dolari (...). Iar pe deasupra noi cheltuim o avere la NATO pentru a-i proteja”, a continuat el.

”Este teribil ce ne-au făcut”, a acuzat miliardarul republican, înainte de adăuga: ”Nouă ne place tuturor Uniunea Europeană într-un fel, dar aceste ţări ne tratează foarte rău. Ne tratează nedrept”.