Gabriel Oprea a distribuit pe contul lui de Facebook o fotografie care pare să fie modificată în Photoshop. Fotografia este intens distribuită pe rețelele sociale, majoritatea opiniilor fiind că este vorba de un trucaj.

Poza publicata de Oprea in care da mana cu ObamaFoto: Hotnews

Elementele din poze care reflectă discrepanțe:

1. Ceasul din fotografia MAE în care Obama dă mâna cu Băsescu este cu cifre arabe, iar în fotografia postată de Gabriel Oprea ceasul este modificat, cu alt model, fără cifre.

2. Cutele de pe sacoul lui Obama sunt la fel în ambele poze.

3. Mâna pe care o strânge Obama are degetele fix în aceeași poziție.

4. Expresia fostului președinte Băsescu este aceeași între cele două poze. În plus, reflexiile de lumină de pe capul acestuia sunt exact la fel în cele două fotografii.

5. Poziția lui Bogdan Aurescu este perfect neschimbată între cele două instantanee.

6. Fotograful oficial al Casei Albe apare fix în aceeași poziție și postură (chiar dacă acoperit de Obama în poza postată de Gabriel Oprea).

7. Forma degetului mare al mâinii este aceeași.

Fotografia originală publicată de Ambasada României în SUA:

Fotografia postată de Gabriel Oprea pe Facebook:

---

O comparație suprapusă între cele două poze:

Nu se vede GIF-ul pe mobil? Click aici.

Gabriel Oprea a fost, pe rând, prefect al Bucureștiului, ministru Delegat pentru Administrația Publică, membru al Comisiei Parlamentare pentru Controlul asupra SRI, ministru de Interne, ministru al Apărării Naționale.

A fost vicepremier în Cabinetul Ponta II și premier interimar, în 2015. General (retragere) cu patru stele.

Cum explică Gabriel Oprea imaginea

Gabriel Oprea a răspuns pe Facebook la un comentariu critic.

„Domnu' Oprea nu merge asa treaba. Se putea si mai bine! Macar daca faceti ceva hai sa nu ne lăudăm cu altele nefăcute. Zi buna!”, i-a scris un internaut.

„Pres Obama a dat mina cu Basescu cu mine si Aurescu ! Este normal la Min ext sa fie cea reprez cu Basescu presedinte !”, a comentat Gabriel Oprea.

Ulterior, Gabriel Oprea a susținut, într-o declarație pentruPressOne, că fotografia i-a fost dată „de cei de acolo, care au făcut poza, mi-au dat și mie mai multe poze”.

„Am primit poza, nu știu cine e persoana respectivă! Bănuiesc că cel care a făcut poza. Au fost mai multe poze, nu am reținut numele. Dar am fost acolo, ia interesați-vă. Vedeți, am fost sau n-am fost?”, a comentat el.