Ministerul Afacerilor Externe salută acordul privind numele Republicii Macedonia de Nord - Hotnews Mobile
1 € 4,7556 1 USD 4,2732duminică 20 oct 2019

Ministerul Afacerilor Externe salută acordul privind numele Republicii Macedonia de Nord

de N.O. Miercuri, 13 iunie 2018, 20:35
- a A+
Imagine
MAE consideră că anunţul privind acordul bilateral dintre Grecia și Macedonia asupra numelui Macedoniei este "un pas decisiv pentru actualul context internaţional din Europa de Sud-Est"."În mod particular, acest acord bilateral situează sub auspicii noi și extrem de pozitive parcursul european și euro-atlantic al Republicii Macedonia. România a susținut constant la nivel politic și tehnic eforturile autorităților de la Skopje de a progresa în direcția reformelor necesare pentru atingerea obiectivelor de integrare în Uniunea Europeană și NATO. Acestea sunt țintele strategice ale tuturor partenerilor europeni și aliaților euro-atlantici pentru consolidarea stabilității regionale și a securității europene", arată un comunicat al MAE.

După 27 de ani de discuții și multe proteste, Grecia și vecina sa din Nord, Macedonia, au ajuns la o înțelegere în privința numelui. Țara se va numi Macedonia de Nord.

Potrivit MAE, România și Republica Macedonia întrețin relații diplomatice, stabilite încă din 1992, la un an de la formarea ca stat independent a Macedoniei. În noiembrie 1993 s-a deschis un Oficiu consular şi comercial la Skopje. La 11 ianuarie 1995, misiunea a fost ridicată la rang de Ambasadă. La 30 aprilie 2001, la Bucureşti a avut loc semnarea Tratatului politic de bază între România şi Republica Macedonia.

La Summit-ul NATO Bucureşti, 3 aprilie 2008, şefii statelor aliate au decis să invite partenerii macedoneni să se alăture Alianţei imediat ce se va ajunge la o soluţie reciproc acceptabilă în dosarul numelui constituţional.693 de afisari


Degeaba
ber [utilizator], Miercuri, 13 iunie 2018, 21:49
+1/1
Conform unei stiri de mai sus, il saluta degeaba!
Eh
mitg [utilizator], Miercuri, 13 iunie 2018, 20:55
0/0
Numai ce a anuntat presedintele Macedoniei ca nu va promulga acordul respectiv.
comenteaza
Cookie Settings