Autoritățile ucrainene au acuzat miercuri Moscova pentru uciderea ziaristului și scriitorului rus Arkady Babtchenko, un virulent critic al Kremlinului care a fost împușcat mortal la Kiev, unde trăia în exil, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fost soldat rus în războaiele din Cecenia, devenit ulterior un respectat reporter de război, Arkady Babtchenko, 41 de ani, a fost împușcat marți în locuința sa.

"Sunt sigur că mașinăria totalitară rusă nu i-a iertat cinstea", a scris premierul ucrainean Volodimir Groisman pe pagina sa de Facebook, în noaptea de marți spre miercuri. "Asasinii trebuie pedepsiți!"

Aceste afirmații au fost imediat condamnate de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov: "Arkady Babtchenko a fost ucis, doborât în lift și deja premierul ucrainean spune că sunt vinovate serviciile speciale rusești (...) E trist".

Șeful diplomației ucrainene, Pavlo Klimkin, a precizat că este "prea devreme pentru a trage concluzii" dar a subliniat "o similaritate uimitoare în metodele pe care Rusia le folosește pentru a provoca o destabilizare politică".

Arkady Babtchenko declarase în mai multe rânduri că se simte amenințat după ce a denunțat rolul Rusiei în conflictul din estul Ucrainei.

Această crimă, care a provocat o undă de șoc în rândul ziariștilor din Rusia și Ucraina, este a doua în mai puțin de doi ani a unui ziarist rus care locuia în capitala ucraineană.

În 20 iulie 2016, Pavel Sheremet, cetățean ruso-belarus, a murit după explozia unei bombe plasate sub mașina sa, în timp ce conducea în plin centrul al Kievului, un dosar care nu a fost elucidat nici acum.

Arkady Babtchenko a fost găsit mort în locuința sa din periferia Kievului, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției naționale Iaroslav Trakalo: "Soția sa era în baie, a auzit un zgomot sec. Când a ieșit și-a văzut soțul plin de sânge". Acesta a murit, ulterior, în salvare.

Un prieten al Ucrainei

Babtchenko a participat la cele două războaie din Cecenia în calitate de soldat, înainte de a deveni un ziarist extrem de critic față de Kremlin.

Înainte de a pleca din Moscova a cooperat în special cu Novaia Gazeta și postul de radio Ecoul Moscovei, Ecoul Moscovei, două media critice față de Kremlin.

Ziaristul a părăsit Rusia în februarie 2017, denunțând o "campanie îngrozitoare" de "hărțuire". A trăit o vreme în Cehia și Israel, înainte de a veni la Kiev, unde avea o emisiune la televiziunea privată ATR.

Pe lângă ziariști, în martie 2017, un fost deputat rus refugiat în Ucraina a fost împușcat mortal în centrul Kievului.