Guvernul ar putea adopta, mâine, un proiect care propune limitarea transparenței procesului de achiziție publică prin elimnarea comunicării rezultatelor parțiale ale acestora.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

Eugen Teodorovici a susținut miecuri, la Palatul Victoria, o declarație de presă însoțită de o prezentare în care se vorbește despre “reducerea numărului contestațiilor care pot bloca începerea derulării contractului" și scurtarea timpului pentru atribuirea contractului de achiziție.

“Era o practică foarte nocivă de a comunica la fiecare la fiecare etapă din procesul de achiziție publică rezultatele acelei etape. Asta făcea ca de fiecare dată firmele interesate de a contesta, făceau contestații. Pentru a elimina această situație care ducea la foarte multe luni și ani de întârziere se comunică rezultatul atribuirii contractului la final”, a spus ministrul Finanțelor.

De asemenea, în scopul limitării contestațiilor, se va decide introducerea unor „cauțiuni” pentru cei care vor să conteste rezultatele.

“Avem o practică care a dus la blocarea unor invesitții importante, aceea de a contesta pentru orice motiv, pentru anumite argumente. Am introdus câteva prevederi care vor face trimitere la o cauțiune pentru care cei care vor să conteste și trebuie să o depună, de 2% din valoarea estimată a cotractului dar curinsă în intervalul de 35.000 lei până la 880.000 lei. La instanță când se depune este de 2% din valoarea contractului, între 100 milioane lei și 1% pentru cele de peste un miliard de lei”, a arătat Teodorovici.

Guvernul spune că licitațiile 5G vor avea loc în acest an. Șeful ANCOM vorbește de finalul anului viitor

Conform documentului, prezentat la Palatul Victoria, măsurile pentru ajustarea deficitului bugetar structural sunt creșterea veniturilor prin îmbunătățirea colectării accizelor la carburanți și țigarete, demararea licitațiilor 5G etc., reducerea cheltuielilor prin înghețarea angajărilor în administrația centrală, menținerea pensiilor special la nivelul din 2017, extinderea achizițiilor centralizate, analize pilot privind cheltuielile în domeniul transporturilor, sănătate, educația și combaterea evaziunii prin introducerea de echipamente de scanare la toate punctele vamale, conectarea dispozitivelor fiscale la sistemul informatic al ANAF, controale inopinate privind emisiunea de facturi, monitorizarea importurilor cu risc ridicat, analiza riscurilor.

Anunțul lui Teodorovici vine la o zi după declarația făcută de președintele Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), Sorin Grindeanu, care a spus că „obiectivul final este ca licitaţia pentru 5G să aibă loc până la finalul anului viitor”.

Citește și:

Sorin Grindeanu, președintele arbitrului telecom: Obiectivul final este ca licitația pentru 5G să aibă loc până la finalul anului viitor