Testamentul politic al lui Corneliu Coposu a fost găsit după 23 de ani - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2716vineri 10 iul 2020

Testamentul politic al lui Corneliu Coposu a fost găsit după 23 de ani

de N.O. Miercuri, 16 mai 2018, 19:04
- a A+
Imagine
Fundaţia "Corneliu Coposu" împreună cu Asociaţia "21 Decembrie 1989" anunţă că au găsit, după două decenii, testamentul politic al celui care a fost numit de liderii politici străini şi de presa internaţională drept "cel mai moral şi mai important politician român după Revoluţie", potrivit unui comunicat citat de News.ro. Conţinutul olograf al testamentului politic va fi prezentat duminică, la ora 15.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale".


"Ani la rând după moartea lui Corneliu Coposu s-a vorbit despre faptul că Seniorul nu a lăsat naţiunii române un testament scris. Recent, am găsit testamentul întâmplător, după două decenii, în timp ce căutam documente scrise de Senior despre creştin-democraţie pentru lansarea unui apel de renaştere, eveniment pe care Fundaţia noastră îl pregătea la Bădăcin, satul lui Iuliu Maniu. Vrem să împărtăşim cu toţi românii această moştenire, în ziua de 20 mai, ziua de naştere a lui Corneliu Coposu", anunţă Ionuţ Gherasim, preşedintele executiv al Fundaţiei "Corneliu Coposu".

Duminică, la ora 15.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale", va fi prezentat conţinutul olograf al testamentului politic al Seniorului.

Corneliu (Cornel) Coposu s-a născut pe 20 mai 1914, la Bobota, Sălaj şi a murit pe 11 noiembrie 1995, la Bucureşti. A fost liderul opoziţiei din România postcomunistă.

Absolvent de drept şi ziarist, om de încredere al liderului naţional-ţărănist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc până la interzicerea acestuia în 1947, iar ulterior a fost deţinut politic în condiţii foarte aspre timp de 17 ani, în faza stalinistă a regimului comunist din România.

După Revoluţia din 1989 a reîntemeiat oficial PNŢ sub numele de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi a fost preşedinte al PNŢCD-ului între 1990 şi 1995. În această calitate, el a fondat Convenţia Democrată Română, al cărei prim preşedinte a fost. Corneliu Coposu a fost ales senator în Parlamentul României în 1992.

Este înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic şi mai multe locuri publice îi poartă numele.3177 de afisariTestament politic
toubib [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 4:28
+2/2
Singurul testament politic implinit in Romania astazi e cel al lui Ion Iliescu, desi personajul se afla inca printre noi
Adevarat
oopsie_daisy [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 10:06
+2/2
Am ezitat daca sa dau like sau dislike comentariului asta. Like pentru ca e adevarat, dislike pentru ca e adevarat.
comenteaza
Cookie Settings