PSD redefinește grupul infracțional organizat: este nevoie ca fiecare membru să aibă un rol prestabilit și grupul să nu fie "ocazional" , pentru o "comitere imediată" - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2167duminică 26 sep 2021

PSD redefinește grupul infracțional organizat: este nevoie ca fiecare membru să aibă un rol prestabilit și grupul să nu fie "ocazional" , pentru o "comitere imediată"

de Iulia Roșca Miercuri, 18 aprilie 2018, 17:20
- a A+
Imagine
Proiectul de modificare a Codului penal depus miercuri de deputatul PSD Florin Iordache prevede precizări suplimentare la definiția grupului infracțional organizat. Mai exact, "nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului".


La articolul 367, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:

"(6) Prin grup infracțional organizat se înțelege grupul structurat, format din 3 sau mai multe persoane, care există pentru o perioadă și acționează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni grave, pentru a obține direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material;

Nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului. Prin infracțiune gravă se înțelege oricare dintre infracțiunile prevăzute de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, inclusiv acelea pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani."

Cum este în prezent:

6) Prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.

Proiectul a fost depus miercuri pe site-ul comisiei speciale conduse de Florin Iordache și va intra joi în dezbaterea acestei comisii.

Amintim că, în luna ianuarie, procurorii DNA au decis, în dosarul "Tel Drum", extinderea urmăririi penale față de SC Tel Drum SA, suspectată de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.

"În ceea ce privește infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, se reține că persoana juridică Tel Drum SA a fost implicată în mod direct în activitatea grupului inițiat în cursul anului 2001 de suspectul Liviu Nicolae Dragnea (la acea vreme președinte al Consiliului Județean Teleorman), în sensul în care, în jurul societății Tel Drum SA au fost construite schemele frauduloase de obținere a fondurilor publice", se arată în comunicatul DNA, citat de Digi 24.


3274 de afisariEu zic ca ......
NicolaeA [utilizator], Miercuri, 18 aprilie 2018, 17:35
+17/17
"nu constituie grup infracțional organizat" daca nu este inregistrat ca ONG la tribunal, cu structura organizatorica si lista de membrii !
Ciordache, hai siktir !
Sa nu crezi ca ceea ce ai facut si faci o sa ramana neplatit !
Romania devine tzara hotzilor
trem [utilizator], Miercuri, 18 aprilie 2018, 17:32
+13/13
Ideea de cinste pare din ce in ce o gluma in Romania. Deja esti un prost daca nu ai casa si masina prin furaciune; daca nu ai amanta intretzinuta, daca te tratezi in spitale de stat, daca copii tai nu se duc la scoli private etc....

Sanatate, voiosie si la cat mai multe realizari pe plan hotzesc!
inca 11 comentarii comenteaza