Președintele francez, Emmanuel Macron, a acuzat, din nou, ascensiunea regimurilor autoritare și a naționalismului, într-un discurs despre viziunea asurpa viitorului Uniunii Europene, susținut marți, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European.

Emmanuel MacronFoto: Captura video

Macron a atras atenția asupra naționalismului și populismului, precizând că este nevoie de unitate în interiorul blocului comunitar și de o revigorare a UE, relatează euronews.

"Naționalismul va conduce Europa în prăpastie. Vedem cum autoritarismul ia amploare peste tot în jurul nostru. Răspunsul nu ar trebui să fie o democrație autoritară, ci o autoritate a democrației”, a mai spus președintele francez.

Președintele francez a creionat un tablou sumbru al situației de pe bătrânul continent, în fața ascensiunii populismului și al sentimentului antieuropean în numeroase țări din UE.

"Reapare o formă de război civil european” și „egoismul nostru național ne apare uneori mai important decât ceea ce ne unește în fața restului lumii”, a spus Macron, în aplauzele eurodeputaților, cu excepția celor de extremă-dreapta

"Trebuie să auzim furia popoarelor din Europa. Nu de demagogie au nevoie ci de un proiect”. a spus șeful statului francez.

Acest proiect trebuie să „apere ferm o suveranitate deplină și completă” a Europei, a pledat acesta, propunând o taxă pe sectorul digital pentru finanțarea proiectelor europene, precum și un program de finanțare a colectivităților care primesc refugiați.

Macron a pledat și pentru reformarea zonei euro, înaintea întâlnirii pe care o va avea cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pe 19 aprilie. El s-a adresat PE în contextul recentelor atacuri din Siria coordonate de SUA, Franța și Marea Britanie. Președintele Parlamentului Eruopean, Antonio Tajani, și-a exprimat îngrijorarea față de ”escaladarea conflictului din Siria”.