România, hub regional pentru industria de apărare? / Fifor: Discuții cu Croația pentru a le deservi capabilitățile de apărare pe care le achiziționează. Există o inițiativă ca MApN să preia industria de apărare de la Economie - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3614sâmbătă 22 ian 2022

România, hub regional pentru industria de apărare? / Fifor: Discuții cu Croația pentru a le deservi capabilitățile de apărare pe care le achiziționează. Există o inițiativă ca MApN să preia industria de apărare de la Economie

de Victor Cozmei Joi, 29 martie 2018, 13:23
- a A+
Imagine
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj-Napoca, că România poate să devină un hub regional pentru industria de apărare şi să furnizeze capabilităţi militare pentru ţări din zonă. Fifor a mai precizat că există o inițiativă legislativă pentru a trece în subordinea MApN companiile din industria de apărare ce momentan sunt la Ministerul Economiei.


"Există o iniţiativă parlamentară pentru preluarea de către Ministerul Apărării Naţionale a industriei de apărare din subordinea Ministerului Economiei. Este o iniţiativă legislativă depusă la Senat. (...) Ca fost ministru al Economiei, pot să vă spun că este interes extrem de mare pentru ca foarte mult din 2% alocat pentru Apărare să se întoarcă în industria naţională de apărare. (...) România nu a plecat la cumpărături cu banii din buget, România doreşte să investească în industria de apărare astfel încât să refuncţionalizăm foarte multe dintre capacităţile industriei de apărare, pentru că intenţia este ca România să devină un hub regional pentru industria de apărare", a spus Mihai Fifor.

În context, el a adăugat că a purtat discuţii cu miniştrii Apărării şi Economiei din Croaţia în vederea deservirii de către România a capabilităţilor de apărare pe care le achiziţionează croaţii.

Croația a semnat în această săptămână achiziția de 12 avioane F-16 de la Israel. România a achiziționat de curând tot 12 avioane F-16 și a anunțat că dorește să mai cumpere alte 36 de astfel de aparate pentru a-și completa necesarul de avioane de vânătoare.

În planurile și discursurile publice s-a menționat ideea ca Lockheed Martin, producătorul F-16, să realizeze la Aerostar Bacău un centru de mentenanță pentru avioane F-16.

Citește și:2151 de afisariva fi invers - Croatia va fi HUB regional
Gryphus [utilizator], Joi, 29 martie 2018, 13:59
+2/2
nu Romania ci Croatia va fi HUB Regional pt avioanele F 16 pt ca ei baga mai multi bani in ele
...
a.nonim [utilizator], Joi, 29 martie 2018, 13:40
+1/3
Cu alte cuvinte, daca tot ne-am asumat 2% pentru aparare, hai sa vedem cum putem sa-i sifonam....
inca 1 comentariu comenteaza