Opera Nationala Bucuresti prezinta publicului meloman o noua premiera cu opera "Don Carlo" de Giuseppe Verdi. Spectacolul va avea prima reprezentatie duminica 18 februarie de la ora 18.30.

"Don Carlo" de Giuseppe VerdiFoto: Opera Nationala Bucuresti

O a doua reprezentatie a spectacolului este programata joi, 22 februarie, de la aceeaşi oră, informeaza la ONB.

Regia, decorul, costumele şi luminile spectacolului poartă semnătura regizorului italian Mario De Carlo, la pupitrul dirijoral urmând a se afla maestrul Tiberiu Soare.

În distribuţia spectacolului se regăsesc atât nume sonore ale primei scene lirice româneşti, cât şi artişti recunoscuţi pe plan internaţional:

Don Carlo: Daniel Magdal – invitat

Elisabetta de Valois: Cellia Costea – invitat

Regele Filip al II-lea: Ramaz Chikviladze – invitat

Rodrigo, Marchizul de Posa: Cătălin Țoropoc

Principesa Eboli: Oana Andra

Marele Inchizitor: Marius Boloș

Un frate: Iustinian Zetea

Tebaldo: Cristina Eremia

Contele di Lerma: Andrei Lazăr

Voce dal Cielo: Mihaela Stanciu

Corul Operei Naţionale Bucureşti va fi pregătit de către Daniel Jinga.

Cu un libret în limba franceză semnat de Joseph Mery şi Camille du Locle, după tragedia lui Friedrich Schiller, opera "Don Carlos" i-a fost solicitată lui Verdi de către Opera din Paris - unde a avut loc şi premiera la data de 11 martie 1867. Verdi a revenit apoi asupra lucrării sale, dăruind contemporanilor şi o versiune în limba italiană care a fost prezentată la Teatro alla Scala din Milano la 10 ianuarie 1884. Astfel, opera "Don Carlos" comandată de francezi va fi denumită în ţara lui Verdi "Don Carlo", titlu care o consacră astfel posterităţii.

Povestea operei are ca punct incipient situaţia politică şi socială din Europa secolului al XVI-lea. Căsătoria tânărului Carlo, fiul regelui Filip al II-lea, cu prinţesa Elisabeth de Valois, fiica regelui Henri al II-lea, are ca scop aducerea păcii între Franţa şi Spania, țări aflate în război la acea vreme.

În ciuda aşteptărilor, cei doi se îndrăgostesc, însă regele Spaniei se împotriveşte dorinţei celor doi, căsătorindu-se el însuşi cu tânăra prinţesă. Istoria, politica, religia și dragostea se împletesc ingenios într-un subiect ce conţine şi o mare parte de ficţiune, acurateţea istorică e relativă de dragul poveștii.

Regizorul italian Mario De Carlo a colaborat cu numeroase teatre lirice din Italia şi din întreaga lume cum ar fi: Teatrul "Filarmonico" din Verona ("Don Pasquale" de G. Donizetti), Arena din Verona ("Cavalleria rusticana" de P. Mascagni), Teatrul "Massimo" din Palermo ("Cenuşăreasa" de G. Rossini). În cadrul Festivalului Pucciniano din Torre del Lago, semnează scenografia operelor "Le villi" şi "Il Fabarro" de G. Puccini.

In Romania, la Opera Naţionala Timişoara a semnat premiere precum "La boheme" de G. Puccini, "Madama Butterfly" de G. Puccini şi "Nabucco" de G. Verdi. În 2011 creează regia, scenografia şi costumele pentru "Adriana Lecouvreur" de F. Cilea, spectacol aflat pentru prima dată pe o scenă din România.

În anul 2012, pe scena Operei din Bucureşti, Mario De Carlo primeşte premiul "Gala Artele Spectacolului Muzical" (operă, operetă, muzică) oferit de către Ministerul Culturii şi Cultelor din România, pentru cel mai bun regizor de operă şi premiul special pentru cel mai bun scenograf/designer de costume pentru producţia "Faust" de C. Gounod, care obţine recunoaşterea pentru cel mai bun spectacol de stagiune al Operei.

Biletele pentru spectacolele lunii ianuarie se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online, la www.tickets.operanb.ro.