Danut Andrusca (49 ani), deputat PSD de Neamt, a fost propus ministru al economiei. Cunoscut ca apropiat al liderului PSD Neamt, Ionel Arsene, acuzat recent de DNA de trafic de influenta, Danut Andrusca a ocupat mai multe functii de conducere, chiar si in acelasi timp, in companii de stat. Se afla la primul sau mandat de deputat, insa activitatea sa in Parlament este foarte modesta. Figureaza cu o singura luare de cuvant, cea in care a depus juramantul de credinta la numirea in functia de deputat. In rest, a fost semnatar al 46 de initiative legislative. Danut Andrusca are o avere insemnata, detinand zece terenuri intravilane si agricole in Neamt, dar si o casa de 386 mp.

Foto:

Reamintim ca presedintele Consiliului Judetean Neamt, Ionel Arsene, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost retinut pe 18 ianuarie 2018 de procurorii DNA, sub acuzatia de trafic de influenta. Este acuzat ca a primit 100.000 euro pentru a-si folosi influenta. Pe 19 ianuarie, Ionel Arsene a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, printr-o decizie a magistratilor Tribunalului Bacau.

In perioada septembrie 2014-septembrie 2016 a fost presedintele Consiliului de Administrare al SC Conservare si Inchidere a Minelor Conversmin SA. Concomitent a detinut si functia de administrator special al Cuprumin SA. In perioada mai 2013-martie 2014 a fost director general al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN). Tot la RAAN, in perioada septembrie 2013-aprilie 2014 a fost administrator special. In aprilie 2014 a fost demis de ministrul energiei de atunci, Razvan Nicolescu, din functia de administrator special al RAAN pe motiv ca avea un venit prea mare in conditiile in care compania era in insolventa. "Astazi l-am demis pe administratorul special Danut Andrusca, pentru ca mi se pare imoral sa aiba un venit lunar net de 20.000 lei, in conditiile in care RAAN este in insolventa", spunea Razvan Nicolescu in aprilie 2014.

In perioada martie 2014- decembrie 2015 a fost consilier al fostului secretar de stat in Ministerul Economiei, Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi, un personaj contrversat care acum este urmarit penal pentru abuz in serviciu. In iunie 2013-martie 2014, Danut Andrusca a fost consilierul lui Maricel Popa, perioada in care acesta ocupa functia de secretar de stat la Departamentul pentru Energie. Ministru in ambele perioade a fost Constantin Nita (PSD), si acesta cu probleme penale. In mai 2017 a fost condamnat, in prima instanta, la 4 ani de inchisoare pentru trafic de influenta.

In perioada 1994- 2013, Danut Andrusca a fost director general al SC Ulprod SRL din Targu Neamt, societate care se ocupa de producerea si comercializarea produselor tehnice din cauciuc. De altfel, detine 75% din aceasta societate.

In perioada 1991-1994 a fost director general al SC Androix SRL, societate care se ocupa de productia articolelor din cauciuc.

Are o diploma de economist obtinuta in 2001 la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Facultatea de Stiinte Economice.

Potrivit ultimei declaratii de avere, din iunie 2016, detine 7 terenuri intravilane si 3 terenuri agricole in Targu Neamt, respectiv Vanatori, Neamt. Mai detine un apartament si o casa de locuit de 386 mp in Targu Neamt si anexe in Vanatori, Neamt.