​Tu cum iti petreci weekendul? Uite, o perspectiva. Astazi, asculta Django-Django si vezi LIVE Cabinetul de Perspektive care-l are invitat pe Lucian Boia. Maine? Du-te la Casa Ceausescu. Sambata, de ce nu? Savureaza un Camembert fondue, Caii De Letea si Gaming. Duminica citeste Bacon si intra-n Ciorbaria lui Ernu. Perspektiva iti ureaza: Detenta&Loisir!

PerspektivaFoto: Perspektiva

Joi, 25 ianuarie. Astazi, impartaseste Lucian Boia, Woyzeck si Django Django

Boia vine la FotoCabinet-Bucuresti

La ora 19.Dialogul cu Lucian Boia este intaiul din seria de jocuri sociale propuse de Cabinetul de PerspektivelaFoto Cabinet. Intri pe baza de parola si nu iesi pana nu-i pui o intrebare lui Lucian Boia. Altfel, intrarea si cinstea sunt gratuite.CLICK aici si Intra pe Facebook/Perspektive 2.0, dupa ora 19, Boia LIVE

Piesa „Woyzeck”, Teatrul Radu Stanca, Sibiu

Intr-un orasel nadusit de oameni, duhnind de nimicuri si sperante, de deruta si activitate, se repeta continuu, zi de zi, ceas de ceas, obsedant, chinuitor, aceleasi fapte, aceleasi reactii, aceleasi senzatii. Oamenii se rod de timp si se duc racnind adevaruri al caror rost nu-l pot stapani niciodata. Avem in fata un scenariu, nenumarate variante ale lui, notate cifrat chiar de Büchner HI, H2, H3, H4, pentru a incerca aventura unui spectacol in care obsesia si constiinta se determina reciproc.

Spre casa asculta-n casti, in masina: Django Django – Marble Skies

Titlul albumului inseamna “Ceruri de marmura”, iar tipii de la Django Django spun ca le-a venit in cap dupa ce au vazut cerul pe timp de furtuna, in California, in timp ce se aflau la festivalul Lollapalooza. Videoclipul pentru „Tic Tac Toe” e inspirat de filmul „A saptea pecete”, regizat de Ingmar Bergman. Django Django imbina constrastele, fac muzica post-moderna, unde lumile se ciocnesc ca bilele de marmura. Uite de ce: clipul „In Your Beat” te baga-ntr-un decor pop art pe beat-uri sincopate de electro pop & rock.

Vineri 26 ianuarie: Mergi la Casa lui Ceausescu si la Dirty disco

Fa un drum la casa Ceausescu.Pana in 1989, poporul roman isi serba Dictatorul

Florin, custodele Casei, prezinta intr-o engleza smechera ramasitele lui Nea Nicu. Cu 20 de ani in urma casa asta era un “lux orbitor”, privita astazi este o aglemerare de obiecte, un amestec de stiluri. Dupa vizita, te doare capul. Trebuie vazut “unde-s iluziile noastre”, noi, cei ce-am trait comunismul. Trebuie vazut cat de mult prost gust pot avea cei care au lumea la picioare: dictatorii.

Seara:Dirty disco meets Alex de la Suedia in Bucuresti

Muzica disco de la ABBA la Guta, de la Yaki-Da la Adi de la Valcea. Seara cu suedezi & chef balcanic.

Iar la Cluj, Deep Music Camp

Tabara de muzica transformativa. Meditatie. Dans. Mancare vegana.

Sambata lenes, 27 ianuarie: Calexico ai ascultat? Gaming, Camembert si Caii de la Letea

Desteptarea cu Calexico – The Threas That Keeps Us

Albumul e un fel de “portret de familie”, cu o atmosfera rurala & intima, parca simti Arizona si Mexicul in piesele Calexico. Au inregistrat intr-un studio darapanat, rustic de pe coasta Pacificului, au o usoara influenta gen Neil Young, interludii de trompeta care-ti aduc aminte de mariachi, beat-uri de cumbia & tril de acordeon, un pic de polka, dar si sunete din eter care te-ndeamna la reverie. Albumul are versuri cu semnificatie existentiala, dar si politica, iata, de pilda cum spun: “love in the age of the extremes / Gaseste dragostea intr-o epoca a extremelor” sau “Deep in the war machine, always someone else’s schemes/ In masinariile razboiului/ mereu celalalt isi face schemele”.

Dupa 2-3, cand soarele e lenes, fa-ti un brunch.Simplu. Un camembert in paine.

Asa ca ia un camembert, dar poti lua si pune si branza cu mucegai si parmezan. Ia o paine rotunda mare de la orice magazin. Da-i cep painii, taie-i capul, scoate-i miezul. Ce crezi? In golul astfel facut toarna branza pe care o ai. Camembertul e mai smecher, dar nici restul de branzeturi nu-s mai prejos. Impunge branza cu catei de usturoi, da-i si ceva cimbru. Pune-o la cuptor intr-un blid uns cu unt sau inr-o tigaie unsa cu unt. N-o uita mult pe foc. Din capul si miezul painii fa crutoane. Da, taie-le marunt si pune-le-n tigaie c-o tara de unt. Cu crutoanele astea mananci branza topita. E un fondue “de casa”, de-ti lingi degetele.

Nu uita de-un vin:“Caii de la Letea” de la Sarica Niculitel. este ce trebuie.

Doua/trei persoane? Maxim 40 de lei.

Dupa-amiaza, mergi laRetrotech Saptamana de Gaming, Bucuresti

Chestii de vazut in pavilionul de gaming Retrotech: o colectie de peste 1000 procesoare fabricate intre anii 1970 si 2000, sisteme romanesti ca HC90 sau CIP in anii '80 si '90, jocuri si programe pentru sisteme cu procesoare 8086, 80286, 80386, 80486, Pentium 1 sau Pentium Pro dar si raritati sau ciudatenii tehnologice ale epocii. Sau poate va e dor sa butonati telefoane GSM din anii '90, dintre cele 500 de modele de colectie din marcile Nokia, Siemens, Ericsson, Motorola, Mitsubishi, Bosh, Alcatel, Sagem, Maxxon sau Sony! Mai exista si peste 1000 jocuri pe Casete, Dischete sau Cd-uri pentru a face mai interactiva intalnirea cu sistemele secolului trecut.

Gaming sau:Piesa „Omulet”, la Oradea

Acest „Omulet” este un baietel curios, care in urma unei cazaturi, reuseste sa-si rataceasca particele din corp. Nu asculta porunca spiridusului de a se reintregi. Umbla asa prin padure, dezintegrat. Dar trebuie sa se re-compuna. E o piesa pentru copii, dar dumireste si pe-un adult.

Duminica 28 ianuarie: Citeste Bacon si baga-te-n ciorbaria lui Ernu

Duminica mergi intr-o librarie,uite la Carturesti,si ia Francis Bacon-Sylva Sylvarum, Humanitas.

Am crezut ca cine stie ce mare chestie filosoficala e cartoiul asta gros. Nu e. Este scris dupa 1600 si-ti povesteste. Din natura, din istorie, retete de viata si de moarte. Bacon a scris cartoiul inainte de a incepe stiintele exacte sa faca pe nebunele ca stiu ele totul. Bacon e haios ca are indoieli in fata tampenilor vremii lui. Ori, culmea si vremea noastra e plina de tampenii. De aia e bine de furat indoiala de la Bacon.

Uite, gropita lui Bacon, care, pe mine, m-a incantat:

"Sapa o groapa pe malul marii, putin deasupra nivelului maxim al fluxului, si adanceste-o pana la nivelul minim al refluxului. ai sa vezi ca, atunci cand va veni mareea, groapa se va umple cu apa dulce si potabila." Suna ca-n supravietuitorii aia de la National Geographic si Discovery totodata. Dar uite cum continua Bacon. Caesar insusi si-ar fi salvat armata la Alexandria astfel. Caesar insa nu stia cauza, credea ca nisipurile au izvoare de ape naturale, de apa dulce dedesupt. Bacon ii da o lectie lui Caesar. Baiete, e apa de mare, filtrata de nisip. Ea vine prin nisip cu sare, dar e curata cand intra-n groapa.

Tot ziua, chiar si in drum spre librarie asculta Rhye – Blood

Album melancolic & de dragoste, cu versuri extrase din experientele personale ale muzicienilor de la Rhye. Seful trupei, Mike Milosh, spune ca muzica e o terapie. “Simt o compulsie sa compun cand trec printr-un soc emotional. O piesa nu e tocmai ca o pagina de jurnal, ci ca un voiaj printre emotii”, zice Milosh. Exact asa sunt piesele de la Rhye: ca un slalom in slow-motion de senzatii & stari.

Cand te apuca foamea mergi la Ciorbarie cu Vasile Ernu, Bucuresti

Iarna si-a intrat pe deplin in drepturi. Vasile Ernu ne propune 3 delicii care sa ne apere de frig si sa ne ameteasca papilele gustative: supa crema de praz, ciorba de fasole cu ciolan lucskos (ciorba de varza cu afumatura).

La Cluj du-te la Piesa „Proteine fluorescente”

„Proteine fluorescente” este un spectacol care te poarta din Piata Marasti pana pe varful unei cladiri inalte din Japonia, timp in care iti povesteste despre cai fosforescenti si iubirile de pe Sena, despre amintiri cu o revista Popcorn si despre cafeaua din barul Sisters.