Avertisment dur din partea Comisiei Europene pentru Parlamentul Romaniei: CE cere Parlamentului sa "regandeasca" modificarea Legilor justitiei si a Codurilor penale si avertizeaza cu privire la pericolul regresarii - Hotnews Mobile
1 € 4,7260 1 USD 4,2193joi 20 iun 2019

Avertisment dur din partea Comisiei Europene pentru Parlamentul Romaniei: CE cere Parlamentului sa "regandeasca" modificarea Legilor justitiei si a Codurilor penale si avertizeaza cu privire la pericolul regresarii

de Alina Neagu Miercuri, 24 ianuarie 2018, 13:50
- a A+
Imagine
Comisia Europeana lanseaza, miercuri, un apel dur la adresa Parlamentului Romaniei in legatura cu modificarea legilor justitiei si a codurilor penale, printr-o declaratie comuna semnata de presedintele CE, Jean Claude Juncker si de vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans. "Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. (...) Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat. Comisia isi reafirma disponibilitatea de a coopera si de a sprijini autoritatile romane in acest proces", se arata in declaratia comuna a celor doi oficiali europeni.  • Participa mai jos la sondajul HotNews.ro: Ce putere are UE sa opreasca schimbarile PSD-ALDE din domeniul justitiei?
"Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene", se mai arata in declaratia comuna a lui Jean Claude Juncker si Frans Timmermans.

"Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legii justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei"
, se mai arata in declaratia comuna a celor doi oficiali europeni.


Declaratie comuna a presedintelui Juncker si a prim-vicepresedintelui Timmermans ai Comisiei Europene privind evolutiile recente din Romania:

"Urmarim cu ingrijorare evolutiile recentedin Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene.

O conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) este ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sa fie ireversibile.

In cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul ca Guvernul si Parlamentul ar trebui sa asigure transparenta totala a procesului legislativ privind legile justitiei si sa tina seama in mod corespunzator de consultarile desfasurate in cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat ca un proces in care independenta sistemului judiciar si punctul de vedere al acestuia sunt apreciate si luate in considerare in mod corespunzator si in care se tine seama de avizul Comisiei de la Venetia reprezinta o conditie prealabila pentru sustenabilitatea reformelor si este un element important in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor de referinta stabilite prin mecanismul de cooperare si de verificare. Pozitia Comisiei a fost sustinuta de statele membre in cadrul Concluziilor Consiliului adoptate in decembrie 2017.

Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justitiei reprezinta un test important cu privire la masura in care interesele legitime ale partilor interesate din sistemul judiciar si ale altor parti interesate au ocazia sa fie exprimate si sunt luate suficient in considerare in cadrul deciziilor finale. Evenimentele de pana acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupari.

Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat. Comisia isi reafirma disponibilitatea de a coopera si de a sprijini autoritatile romane in acest proces.

Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legii justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei."


Pe agenda de miercuri a Comisiei Europene figura o discutie despre "ultimele evolutii privind situatia din Romania", potrivit agendei oficiale: "Derniers developpements sur la situation en Roumanie. Communication orale de M. TIMMERMANS".

Modificarea legilor justitiei si situatia din Romania vor reprezenta si tema unei dezbateri in Parlamentul European, care va avea loc pe 7 februarie.


13551 de afisari


acum PSD nu mai poate spune ca nu sunt traduse
Kivek [utilizator], Miercuri, 24 ianuarie 2018, 14:41
+22/36
Comisia Europeana a primit legile asa cum au fost ele votate de majoritatea PSD in Parlament....sunt TRADUSE si verificate iar concluzia e clara: e un atact asupra justitiei


PSD nu mai poate spune ca ambasdadorii, ca UE ca etc nu au citit legile, ca nu erau traduse, ca nu erau votate.
cu alte cuvinte....
liviu_ [utilizator], Miercuri, 24 ianuarie 2018, 14:15
+20/42
- 0 sanse sa ridice mcv
- scad sansele de schengen
- sanse de zona euro nu cred ca mai pot fi aduse in discutie
- cresc sansele de sanctiuni
- cresc sansele sa ne taie banii

iar o sa urle tariceanu ca e problema noastra...
sunt curios cand o sa pice leu in cap ce o sa mai zica!
inca 93 de comentarii comenteaza