Codul Administrativ nu va mai fi aprobat de Guvern si a fost depus ca proiect de lege la Senat / Printre initiatori, Liviu Dragnea / Se mentine intrarea in guvern a persoanelor condamnate penal, dar care au fost reabilitate - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1340luni 21 iun 2021

Codul Administrativ nu va mai fi aprobat de Guvern si a fost depus ca proiect de lege la Senat / Printre initiatori, Liviu Dragnea / Se mentine intrarea in guvern a persoanelor condamnate penal, dar care au fost reabilitate

de R.M. Marţi, 19 decembrie 2017, 19:47
- a A+
Imagine
Codul Administrativ nu va mai fi adoptat prin proiect de lege de Guvern ci a fost depus la Parlament, mai exact la Senat, ca propunere legislativa a senatorilor PSD , in frunte cu Liviu Dragnea. Proiectul mentine doua aspecte controversate: persoanele care au suferit condamnari penale dar pentru care a intervenit reabilitarea pot face parte din Guvern iar procurorii nu vor mai putea verifica "necesitatea si oportunitatea" emiterii actelor administrative ale ministrilor.


Proiectul urmeaza sa fie discutat in procedura de urgenta. Printre initiatori figureaza si Florin Iordache.

In vara acestui an, proiectul Codului Administrativ a fost postat in dezbatere pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale condus la acea vreme de Sevil Shhaideh.

Proiectul modifica, printre altele, Legea 90/2001 care interzicea persoanelor condamnate sa fie membri in Guvern, din cauza careia Liviu Dragnea nu a putut ajunge premier, in sensul in care persoanele care au suferit condamnari penale pentru care a intervenit reabilitarea pot face parte din Guvern. Liviu Dragnea a fost condamnat in aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, ceea ce ar insemna ca reabilitarea in cazul sau ar urma sa se calculeze pentru anul 2020 (perioada curge din momentul condamnarii definitive). Potrivit Codului Penal, reabilitarea are loc de drept pentru pedepse de pana in 2 ani inclusiv, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit o alta infractiune. Prin urmare, Liviu Dragnea va fi considerat reabilitat in 2023. HotNews.ro a scris pe larg despre acest subiect aici .

In ceea ce priveste aprecierii necesitatii si a oportunitatii emiterii actelor administrative, acest principiu este enuntat de doua ori in proiectul de Cod Administrativ.

La articolul 50 din proiectul de Cod, referitor la raspunderea ministrilor, se arata la alineatul (2): "Aprecierea necesitatii si oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului apartine exclusiv membrilor Guvernului."

Ideea este reluata si mai explicit la articolul 57, referitor la "actele ministrilor", unde se arata, la alineatul (5): "Aprecierea necesitatii si oportunitatea emiterii actelor administrative ale ministrilor apartin acestora".

Alineatul (7) din articolul 57 prevede ca "(7) Intocmirea documentelor de fundamentare din punct de vedere tehnic si al legalitatii, avizarea pentru legalitate si contrasemnarea actelor administrative prevazute la alin. (1) cu incalcarea legii, in raport cu atributiile specifice, angajeaza raspunderea administrativa, civila sau penala, dupa caz, a functionarilor publici si personalului contractual".

Potrivit specialistilor consultati de Hotnews, cele doua articole din proiectul de Cod Administrativ ar putea opera si pentru trecut ca o dezincrimare, depinzand de interpretarea instantelor. Asta inseamna ca daca aceste doua prevederi din proiectul de Cod Administrativ intra in vigoare, ministrii anchetati in dosarul Belina au o sansa in plus sa scape de dosare.

HotNews.ro a scris pe larg despre aceste aspecte aici .

Proiectul Codului Administrativ, care are 248 de pagini, poate fi citit in documentul atasat.


6695 de afisariSomn usor Romania !
Tony_K [utilizator], Marţi, 19 decembrie 2017, 20:01
+12/14
Natie de razesi, lenesi si cu mana intinsa. Asteptati sa vina cineva sa va scoata din rahat? Respect pentru cei cativa care mai ies in piata si lupta pentru viitorul lor!
Draculea de Teleorman
un domn [utilizator], Marţi, 19 decembrie 2017, 20:23
+10/12
La Brutarie Vrem Sa Te Vedem!
inca 7 comentarii comenteaza