Judecatorii Curtii Constitutionale urmeaza sa dezbata, marti, o sesizare de neconstitutionalitate privind articole din Codul penal legate de fraudarea referendumurilor, potrivit programului sedintei publice de marti, anuntat pe site-ul institutiei. Sesizarea de neconstitutionalitate vizeaza art.392 raportat la art.386 din Codul penal. Curtea Constitutionala a fost sesizata in acest caz de 6 persoane, dintre care 4 au fost condamnate, alaturi de Liviu Dragea, in dosarul Referendumul: Bogdan Cristian Magureanu, Nicusor Stefan Hamzi, Niculae Nicholas Vitto si Dumitru Samson.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

Remintim ca, in aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, in dosarul privind fraudarea referendumului din 29 iulie 2012 de suspendare a lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei.

Liviu Dragnea nu a fost insa condamnat in baza articolelor din Codul penal legate de fraudarea referendumului, ci in baza art. 13 din Legea nr.78/2000, care prevede ca "Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani."