Tudorel Toader: Voi desecretiza arhiva SIPA - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 3,9845joi 25 feb 2021

Tudorel Toader: Voi desecretiza arhiva SIPA

de Nicoleta Onofrei Miercuri, 17 mai 2017, 8:54
- a A+
Imagine
Ministrul Justitiei a declarat, miercuri dimineata, pentru Antena 3 , ca va desecretiza arhiva SIPA "cu respectarea termenelor si procedurilor legale".


Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca a primit de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o scrisoare pentru desecretizarea arhivelor SIPA, ca va citi scrisoarea si ca va desecretiza.

"CSM a trimis, sa nu ii spunem solicitare, pentru ca CSM nu imi solicita mie, au cerut relatii (...). Au ajuns la Ministerul Justitiei aseara, dupa orele 9.00, le-am primit acum. Sigur, merg la sedinta, la CSM. Voi citi si eu scrisoarea, voi vedea si le voi comunica raspunsul" a declarat ministrul Justitiei, acesta adaugand:"Voi desecretiza arhiva SIPA in cel mai scurt timp cu respectarea termenelor si procedurilor legale".

Declaratia ferma vine dupa ce, marti seara, Tudorel Toader a comentat cu grija subiectul, spunand ca mai intai trebuie sa vada nivelul de secretizare si cui ii revine competenta desecretizarii.

"Arhiva se gaseste la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP). Acum am avut intrevedere cu directorul ANP ca sa ma interesez de conditiile in care se afla. Am vorbit si cu cei care au administrat arhiva in trecut. Ma voi documenta riguros cu privire la istoricul acestei arhive sa vedem perioada in care sunt informatii (...). Trebuie sa vedem nivelul de secretizare, din moment ce nu am fost acolo nu stiu ce este acolo, pentru ca in functie de nivelul de secretizare vedem si cui ii revine competenta desecretizarii. Daca e la nivel de ministru, daca e la nivel de Guvern, daca o fi la nivel de CSAT, desi nu, sau sper sa nu fie informatii atat de importante pentru siguranta statului in arhiva de la ANP", a declarat Tudorel Toader, la Digi 24, potrivit Agerpres.


Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat marti in favoarea formularii unei adrese catre Ministerul Justitiei prin care se va cere reprezentantilor MJ detalii privind arhiva SIPA.

"S-a hotarat transmiterea unei adrese catre Ministerul Justitiei pentru a da detalii privind arhiva SIPA, ca, in functie de asta, dupa ce stim exact situatia de fapt, sa stim cum actionam. Am cerut sa aflam care e situatia arhivei SIPA, ce s-a intamplat dupa anul 2005, cand s-a dispus desfiintarea arhivei SIPA, daca a existat o inventariere, daca au existat rapoarte, unde au fost transmise, toate amanuntele de genul acesta", a precizat presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, la iesirea de la CSM, potrivit Agerpres.
Evenimentul Zilei a scris ca parte din arhiva SIPA - care ar contine de la 10.000 de dosare pana la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistratilor - a fost copiata, iar unele documente au fost sustrase si chiar distruse.

Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie a fost infiintat in 1991, ca structura in subordinea Directiei Generale a Penitenciarelor, si trebuia sa urmareasca faptele din penitenciare. In 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justitiei, a trecut SIPA in subordinea MJ, pentru ca structura sa se ocupe si de protectia magistratilor, potrivit News.ro.


7597 de afisariArhiva nu va fi desecretizată
ww [utilizator], Miercuri, 17 mai 2017, 10:21
+10/14
Ci doar un pește mare, probabil înotător prin balta ICCJ, este strâns bine cu ușa pentru extragerea icrelor (a se citi sentințe favorabile cui trebuie).
Probabil Ciclopul aruncă în bătălia sa pentru fiice și blonde ultimele arme ținute la secret, arătând pisica și șantajând ca un disperat pe toată lumea.
Romania cere : fara gratiere
Cozmin30 [utilizator], Miercuri, 17 mai 2017, 11:22
+8/8
Problema Arhivei SIPA era cunoscuta de foarte multa vreme.
Anumite informatii din Arhiva SIPA au ajuns pe mina mafiei, au ajuns pe mina Grupului Infractiobal Organizat, care a devalizat tara.
Pe baza acestor informatii, anumiti judecatori corupti au fost santajati sa-i achite pe infractorii din mafie, sau sa le dea pedepse foarte mici, fara confiscarea averilor, sau sa-i elibereze anticipat, sau sa prelungeasca la nesfirsit procesele.
Atunci cind dosarele unor infractori din mafie au ajuns la judecatori cinstiti si competenti, care nu au putut fi santajati, infractorii au fost condamnati si trimisi in puscarie.
Mafia, ca sa-i scape, a inceput sa-i atace, sa-i calomnieze pe acei judecatori si procurori cinstiti si competenti, care nu puteau fi santajati, in incercarea de a-i indeparta din sistem.
Pe baza informatiilor ca niste judecatori corupti sau santajabili au achitat infractori, diversi infractori si likele au zis ca, invers, procurorii si judecatorii au facut dosare politice si au arestat nevinovati.
Judecatorii corupti si santajabili trebuie sa fie eliminati din sistem, inclusiv likelele de la CCR, de la CSM, din UNJCR si AMCR.
Judecatorii corupti sau santajabili sunt usor de identificat : sunt cei care ii achita pe infractori, in ciuda probelor zdrobitoare, prezentate de procurori, sunt cei care prelungesc la nesfirsit procesele, sunt cei care ii elibereza anticipat pe infractori, pentru ca au scris, chipurile, lucrari stiintifice, sunt cei care nu le confisca averile.
Judecatorii si procurorii cinstiti trebuie sa fie sustinuti si aparati de toata lumea, de Intelectuali, de Studenti, de Societatea Civila.
Pedepsele pentru infractori trebuie sa fie inasprite, sa fie interzisa eliberarea anticipata, pedepsele trebuie sa fie cumulate, nu comasate.
inca 19 comentarii comenteaza