Politia olandeza a oprit-o sambata pe Fatma Betul Sayan Kay, ministrului turc pentru Familie, sa intre in consulatul Turciei din Rotterdam, dupa ce in timpul zilei Guvernul de la Haga a interzis aterizarea avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu, informeaza Reuters. Ca raspuns la evenimentele de sambata, Ministerul turc de Externe a anuntat ca ambasadorul olandez la Ankara sa nu revina "pentru o vreme" in Turcia, iar, potrivit unor surse, autoritatile au sigilat ambasada si consultatul olandez.

TurciaFoto: Agerpres

UPDATE Mai multe persoane cu steaguri ale Turciei s-au adunat sambata seara in fata consulatului Turciei din Rotterdam cerand sa il vada pe ministrul pentru Familie. Politiistii a ridicat bariere din metal si patruleaza pe cai, impiedicandu-i pe manifestanti sa se apropie de consulat, in conditiile in care mai multi manifestanti pro-turci au sosit in ultimele ore din Germania, scrie Reuters.

Ministrul Fatma Betul Sayan Kaya, care se afla sambata in Germania pentru o serie de intalniri, a decis sa plece catre Olanda cu masina.

Posturile de televiziune CNN Turk si NTC au transmis ca ministrul ar fi fost oprit la granita, politia cerandu-i sa se intoarca in Germania. Pe de alta parte, postul Dutch TV a transmis imagini in care politia il impiedica pe ministrul turc sa intre in consulatul turc din Rotterdam. Si NOS a transmis imagini in care Fatma Betul Sayan Kaya poate fi vazuta coborand din masina in fata consulatului, politia blocandu-i accesul in consulat. Ministrul nu a fost arestat.

Ministrul a fost oprit la circa 30 de metri ca cladirea consulatului turc din orasul olandez Rotterdam, nefiind lasat sa intre in consulat, a scris ulterior Ministerul turc pentru Familie pe Twitter.

Ca raspuns la evenimentele de sambata, Ministerul turc de Externe a anuntat ca nu vrea ca ambasadorul olandez la Ankara sa revina "pentru o vreme" in Turcia.

"Nu vrem ca ambasadorul olandez, la ora actuala in concediu, sa revina pe post pentru ceva vreme. Omologilor nostri li s-a explicat ca aceasta decizie grava luata impotriva Turciei si comunitatii turce din Olanda va cauza probleme diplomatice, politice, economice si de alt fel grave", a afirmat ministerul intr-o declaratie de presa.

Autoritatile turce au sigilat ambasada olandeza si consulatul, au declarat sambat pentru Reuters surse din Ministerul de Externe turc.

Turcia a blocat, de asemenea, resedintele ambasadorului olandez, cea a insarcinatului cu afaceri si cea a consulului general.

Executivul turc mizeaza pe campania sa in Europa pentru a transmite mesajul sau diasporei. Aproape 400.000 de persoane de origine turca traiesc in Olanda, scrie AFP.

Criza diplomatica dintre Haga si Ankara are loc cu cateva zile inaintea alegerilor parlamentare din Olanda, programate miercuri, la finalul unei campanii in care islamul a reprezentat o tema majora. Cele mai recente sondaje privind intentiile de vot plaseaza pe locul secund partidul deputatului anti-islam Geert Wilders.

Campania pro-Erdogan din Europa a provocat, de asemenea, tensiuni intre Ankara si Berlin, mai multe orase germane anuland mitinguri pro-Erdogan.

In data de 5 martie, presedintele turc a acuzat Germania de "practici naziste", remarci ce au starnit furie la Berlin si Bruxelles. Erdogan a facut acuzatii asemanatoare la adresa Olandei dupa decizia de a interzice aterizarea lui Cavusoglu pe teritoriul sau.