Aspectele controversate legate de declaratiile de avere ale ministrului energiei Victor Grigorescu sunt departe de a fi clarificate. Inca ramane sub semnul intrebarii cum a reusit sa inchirieze un site obscur cu 792.000 lei, catre un offshore. Dupa o analiza atenta a declaratiilor de avere apar si alte intrebari. Astfel, pot fi constatate discrepante intre informatiile din declaratiile de avere si afirmatiile publice de saptamana trecuta ale ministrului. Pe scurt, conform declaratiilor de avere ar fi existat cel putin doua contracte de inchiriere, unul dintre ele la o valoare de circa 80.000 lei pe luna. Dar ministrul sustine ca a fost un singur contract, din care reiese o valoare lunara de 66.000 lei. Vezi ce raspunde ministrul despre aceasta situatie, la solicitarea HotNews.ro.

Victor Vlad GrigorescuFoto: Hotnews

Mai exact, in declaratia pe anul fiscal 2015 se arata ca a fost incheiat un contract intre 15 ianuarie 2015 si 15 aprilie 2015, la valoarea de 237.500 lei, ceea ce ar fi insemnat circa 80.000 lei pe luna. Accentuam perioada si valoarea lunara: 15 ianuarie-15 aprilie 2015, la valoarea de 80.000 lei/luna.

In declaratiile de avere, pentru 2014 nu a precizat care a fost perioada de contract, insa in conditiile in care contractul din 2015 incepea pe 15 ianuarie se presupunea ca a mai existat unul in 2014. Astfel, conform declaratiilor de avere, ar fi existat cel putin doua contracte: unul in 2014 si unul in 2015, incepand cu 15 ianuarie.

Insa, saptamana trecuta, ministrul spune ca a fost un singur contract care a inceput pe 1 aprilie 2014 si a fost finalizat pe 31 martie 2015, la valoarea de 792.000 lei, adica circa 66.000 lei/luna, nu 80.000 lei cum reieseau din declaratia pe anul fiscal 2015.

Cum poate fi explicata aceasta situatie? Pana la urma a fost un singur contract de circa 66.000 lei pe luna sau cel putin doua, din care unul de 80.000 lei pe luna? Acestea sunt intrebarile adresate de HotNews.ro ministrului Energiei. Acesta a raspus, prin biroul de presa, ca "nu avem alte comentarii in plus fata de declaratia de presa de joi, 6 octombrie", adica cele potrivit carora a fost un contract derulat pe perioada 1 aprilie 2014- 31 martie 2015.

"Reamintim ca in acest moment Agentia Nationala de Integritate (ANI) desfasoara verificari asupra declaratiilor de avere ale ministrului Energiei, dl Victor Vlad Grigorescu, iar pana la momentul finalizarii acestora nu avem alte comentarii in plus fata de declaratia de presa de joi, 6 octombrie. Va rugam sa folositi datele existente in declaratia de presa legate de perioada, suma si compania care fac subiectul solicitarii dumneavoastra", trasmite biroul de presa al Ministerului Energiei.

Acesta mai precizeaza ca "Victor Vlad Grigorescu a ocupat pozitia de consilier al fostului ministru delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, in perioada 6 mai 2014- 19 decembrie 2014".

HotNews.ro a intrebat si ce firme se afla in spatele offshore-ului si daca sunt reale informatiile din Romania Libera, potrivit carora banii ar fi venit pe filiera azera. La aceste intrebari nu a raspuns.

Ministrul energiei Victor Grigorescu a declarat saptamana trecuta, la Guvern, ca bunul mobil pretios pe care nu l-a putut declara pana acum din motive de confidentialitate este un site. Initial, din declaratiile de avere, reiesea ca l-a inchiriat de doua ori, cateva luni, cu 791.500 de lei. Este o platforma online dedicata politicilor europene, dupa cum a declarat Grigorescu la sfarsitul sedintei de Guvern de miercuri, intrebat de jurnalisti daca a intrat in legatura cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), care a inceput o investigatie asupra averii ministrului.

Vineri, ministrul a fost convocat de premierul Dacian Ciolos, aparand in presa informatia ca ar urma sa fie demis. In cele din urma, nu a fost demisia si nici nu si-a prezentat demisia.

Miercuri, la solicitarea unui jurnalist, a spus ca acel bun mobil este o platforma online. A mai afirmat ca este un site cu domeniu monitoreu.com. si ca a incercat sa faca din aceasta platforma un start-up functional si atractiv, insa pana la urma "acest lucru nu s-a intamplat". Chiar si in conditiile in care mica afacere a esuat, a reusit sa o inchirieze cu aproape 80.000 lei pe luna, potrivit declaratiei pentru anul fiscal 2015. Mai exact, a inchiriat un site cu 80.000 lei pe luna, dupa cum sustine ministrul.

A doua zi, joi, dupa declaratia de la Guvern, ministrul a revenit, in urma insistentelor jurnalistilor, cu o noua declaratie legata de declaratia sa de avere controversata, investigata in prezent de ANI. Sustine inca o data ca platforma care i-a adus venituri de aproape 800.000 lei, in medie 66.000 lei pe luna, din inchirierea catre un offshore este monitoreu.com. Problema este ca acest site nu exista, iar daca a fost functional nu a lasat urme semnificative in mediul online. Cu toate acestea, Grigorescu sustine ca platforma a fost functionala si atractiva. De asemenea, tranzactia cu offshore-ul a fost incheiata in perioada cat a detinut functiile de consilier al unui fost ministru al energiei si de membru in Consiliul de Administratie al Electrica. Ministrul a mai precizat ca a fost o singura tranzactie, pe o durata de un an, de pe 1 aprilie 2014 pana pe 31 martie 2015.

Potrivit urlrom.com, site-ul se afla pe locul 50.763 in Romania, cu 14 vizite zilnice, avand o valoare estimata de 296 lei la nivelul anului 2015. Pe statsinfinity.com se arata ca domeniul monitoreu.com a fost inregistrat pe 27 septembrie 2012 de catre Victor Grigorescu.

De asemenea, poate fi vazut cum arata in 2014, accesand https://web.archive.org/web/20140207153750/http://www.monitoreu.com/Pagina salvata aici arata ca site-ul continea doar o colectie de link-uri, fiind un agregator de stiri.

  • Povestea pe scurt

In declaratia de avere semnata pe 17 decembrie 2015, la scurt timp dupa numirea in functia de ministru al energiei, Victor Grigorescu arata ca a incasat 568.050 (nu preciza daca lei sau euro) din cedarea folosintei, fara sa ofere alte amanunte legate de bunuri si sursa venitului. Aceasta in conditiile in care la rubrica "Venituri din cedarea folosintei bunurilor" trebuie completat: sursa venitului (nume, adresa), obiectul generator de venit si venitul anual incasat.

La scurt timp, Romania Libera s-a sesizat asupra acestor aspecte si a solicitat, in mod oficial, lamuriri de la Ministerul Energiei.

In urma sesizarilor din partea mass-media, ministrul a revenit pe 26 ianuarie 2016 cu o declaratie de avere rectificata in care arata ca a obtinut 554.500 (n.red. lei sau euro- nu specifica) din cedarea folosintei unui bun mobil catre offshore-ul Impact Sales Co din insulele britanice Turks & Caicos. Alti 13.550 (lei sau euro) au fost obtinuti din cedarea folosintei unui bun imobil. Desi precizeaza sursa venitului, nu mentioneaza si care este "obiectul generator de venit". De asemenea, in declaratia de avere nu este trecut niciun obiect de valoare la rubricile destinate "bunurilor mobile". Conform legislatiei, trebuie declarate toate mijloacele de transport detinute si toate obiectele a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro. Desi nu preciza perioada tranzactiei, se presupunea din declaratia de avere ca sumele au fost obtinute in 2014.

Pe 14 iunie 2016, Victor Grigorescu a completat o noua declaratie de avere, aceasta fiind obligatorie pentru anul fiscal 2015. In declaratia din iunie a mentionat ca a cedat folosinta unui bun mobil catre un offshore (n.red. aici acopera numele offshore-ului, lasand sa se vada doar ca e din insulele britanice), in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015, pentru suma de 237.500 lei. Poate fi acelasi offshore sau altul. Nici de aceasta data nu a trecut in declaratia de avere ce bun mobil detine si a facut obiectul unei tranzactii mari. Practic, acel bun mobil i-a adus venituri de aproape 80.000 de lei pe luna, in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015.

Pe 21 septembrie 2016, la solicitarea HotNews.ro, Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca demareaza o ancheta. Tot la solicitarea HotNews.ro, ministrul a spus ca nu poate preciza ce bun mobil ii aduce asemenea venituri, intrucat "este vorba de un contract privat", iar "tranzactia in sine ramane confidentiala".

Pe 23 septembrie 2016, Romania Libera scrie ca banii vin pe filiera azera. Ministerul nu a confirmat si nici nu a infirmat, nici la insistentele Romaniei Libere si nici la insistentele HotNews.ro.

Pe 3 octombrie, intr-o emisiune inregistrata de Digi24 si difuzata pe 9 octombrie, ministrul a refuzat sa dea detalii cu privire la bunul mobil. Intrebat in repetate randuri de Digi24, in cadrul emisiunii "In fata ta" despre ce bun este vorba si daca se afla in continuare in proprietatea sa, ministrul a repetat ca este vorba despre o tranzactie ce tine de viata sa profesionala privata.

Pe 5 octombrie 2016, la Guvern, la solicitarea unui jurnalist, ministrul a spus ca obiectul generator de venituri este un site.

Pe 6 octombrie 2016, a revenit cu informatii, in urma insistentelor jurnalistilor, spunand ca site-ul se numeste monitoreu.com, o platforma nefunctionala.

Pe 7 octombrie a fost convocat de catre premier, intalnire care nu s-a finalizat cu vreo demisie. Inainte de intalnire, ministrul a scris pe Facebook ca site-ul care a fost inchiriat cu aproape 800.000 lei (circa 66.000 lei/luna), catre un off-shore, "era mai mult o aplicatie software pentru ca raspundea unor nevoi specifice ale celui care interactiona cu ea. Era un instrument de filtrare a informatiilor publice, pentru a le selecta pe cele relevante in vederea unei mai bune intelegeri a politicilor comerciale europene".

Pentru mai multe amanunte, mai citeste: