Politia americana a gasit mai multe dispozitive explozive artizanale, dintre care unul s-a declansat in timpul unei tentative de dezamorsare in New Jersey (est), in apropiere de New York, a anuntat FBI, care continua sa ancheteze trei atacuri care au avut loc in acest week-end in Statele Unite, scrie AFP.

Aceasta ultima descoperire pare cu atat mai ingrijoratoare cu cat orasul Elizabeth, unde se afla pachetul, este in imediata apropiere a celui de-al doilea aeroport din New York, Newark, iar pachetul suspect a fost gasit in gara de unde plecau trenurile pentru aeroport.

Autoritatile nu detin pentru moment nicio dovada legata de o coordonare intre diferitele atentate sau atacuri, dar faptul ca dispozitive au fost descoperite in mai putin de 24 de ore relanseaza dezbaterea in campania prezidentiala intre Hillary Clinton si Donald Trump.

New York, oras care gazduieste luni Adunarea generala a ONU, a fost cel mai afectat, dupa ce a fost zguduit sambata seara de explozia unui dispozitiv in cartierul Chelsea, soldata cu 29 de raniti.

Mai devreme, tot sambata, in sudul New Jersey, o bomba artizanala a explodat in Seaside Park, pe traseul unei curse la care participau sute de alergatori, dar care a inceput cu intarziere.

In fine, in Minnesota (nord), un barbat de 22 de ani care ar fi, potrivit presei, de origine somaleza, a ranit sambata seara noua persoane cu o arma alba, inainte de a fi omorat, intr-un centru comercial din localitatea St. Cloud.

Acest atac este singurul care a fost revendicat pana la acest stadiu de gruparea jihadista Stat Islamic (SI).

Serie de dispozitive explozive

La New York, bomba care a explodat, precum si o alta, gasita in apropiere si pe care politia a reusit sa o dezamorseze, era formata dintr-o oala sub presiune, artificii, material exploziv si umpluta cu fragmente metalice, potrivit New York Times, care citeaza responsabili din fortele de securitate.

Potrivit televiziunii CNN, inregistrarile camerelor de supraveghere obtinute de autoritati arata un un barbat in apropiere de locul exploziei si de bomba care nu a explodat.

Tot la New York, cinci persoane au fost arestate duminica, potrivit presei locale.

Desi exploziile nu s-au soldat cu morti, ingrijorarea este mare in fata seriei de dispozitive descoperite la New York si in New Jersey: doua la New York, patru in Seaside Park, pe langa cea care a explodat, si "pana la cinci" in Elizabeth.

Pachetul suspect din acest ultim oras a fost reperat duminica seara, in fata garii, de catre trecatori care au remarcat intr-un cos de gunoi un colet din care ieseau "fire si o teava", potrivit primariei locale. La putin timp, FBI a confirmat ca pachetul continea "mai multe dispozitive artizanale" si ca unul dintre ele a explodat, in timpul unei tentative de dezamorsare cu ajutorul unui robot.

Duminica, seful politiei din New York, James O'Neill, a precizat ca explozia din Chelsea nu a fost revendicata de "niciun individ si nicio persoana". Nici in New Jersey nu au existat revendicari.

Autoritatile se arata deosebit de prudente in calificarea acestor atacuri.

Masurile de securitate, deja omniprezent la New York, au fost intarite.

Circa 1.000 de agenti suplimentari au fost amplasati in cea mai mare metropola americana, unde presedintele Barack Obama a ajuns duminica dupa amiaza, pentru a participa la Adunarea generala anuala a ONU.

Ca si alte tari europene, Statele Unite s-au confruntat recent cu mai multe atacuri sangeroase efectuate de musulmani radicalizati, la Orlando, in iunie (Florida, 49 de morti, revendicat de SI) si San Bernardino in decembrie (California, 14 morti, salutat dar nu revendicat de SI).