Jumatate din ministrii de Interne din ultimii zece ani au probleme cu justitia. Vezi lista celor urmariti penal sau condamnati

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 2 septembrie 2016, 12:03 Dosare Anticoruptie


Internele, un minister greu de condus
Foto: MAI
Petre Toba, ministru al Internelor din decembrie 2015 si pana pe 1 septembrie 2016 si urmarit penal de catre DNA pentru favorizarea infractorului, este ultimul dintr-o lista lunga de ministri care au ajuns sa fie cercetati de procurorii anticoruptie in ultimii zece ani. Numai la MAI, in ultimul deceniu, aproape jumatate din ministri au ajuns sa fie urmariti penal si condamnati. De la Liviu Dragnea, la Gabriel Oprea sau Cristian David, vezi lista in articol si de ce au fost acuzati fiecare.

Din 2007 si pana in prezent la conducerea Ministerului Internelor au fost nu mai putin de 11 ministri, fara sa punem la socoteala si mandatele interimare. Dintre acestia, cinci sunt urmariti penal sau chiar si condamnati pentru fapte de coruptie.

Gabriel Oprea
Foto: Guvern
Gabriel Oprea, de doua ori Ministru al Internelor, intre 2008 si 2009 si intre 2014 si 2015, este urmarit penal pentru folosirea in scop propriu si abuziv a coloanelor oficiale, pentru uciderea din culpa a politistului motociclist Bogdan Gigina ce a murit in timp ce conducea pe ploaie coloana demnitarului si mai este urmarit penal pentru abuz in serviciu pentru ca ar fi obtinut prin fondurile Directiei de Informatii a Politiei (DIPI) diverse beneficii, precum un Audi A8 pentru folosul personal. 

Gabriel Berca
Foto: AGERPRES
Gabriel Berca, fost ministru de Interne in Guvernul Ungureanu in 2012, a fost condamnat in mai de catre Curtea de Apel Bacau la 3 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta in forma continuata, fapta ce s-ar fi intamplat inainte de preluarea mandatului de la Interne. Decizia instantei nu este una definitiva.

Berca a fost trimis in judecata in august 2015 si a stat in arest preventiv si la domiciliu timp de aproape cinci luni.

Liviu Dragnea
Foto: psd.ro
Liviu Dragnea a ocupat si el functia de Ministru al Internelor intre ianuarie si februarie 2009, in timpul scurtei guvernari PDL-PSD. Dragnea a demisionat atunci de la spunand ca e nemulțumit de bugetul alocat MAI. Cu toate acestea, la acel moment aparusera dezvăluiri privind o dispută între Dragnea, Marian Vanghelie și Mircea Geoană privind nominalizarea secretarilor de stat ai MAI.

Dragnea este condamnat defnitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 de demitere a presedintelui tarii.

Cristian David
Foto: AGERPRES
Cristian David a fost Ministru al Internelor in guvernul Tariceanu din aprilie 2007 si pana in decembrie 2008, si pe numnele sau DNA a deschis un dosar pentru o presupusa mita de 500.000 de euro pentru a interveni, în 2007, la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în cazul unui teren de 15 hectare.

In iulie 2015, David a fost trimis in judecata, dupa ce anterior fusese si retinut.

Din 2007 si pana in prezent, pe langa cei acuzati de coruptie de catre DNA, la Ministerul de Interne au mai trecut Dan Nica, Vasile Blaga, Traian Igas, Ioan Rus, Mircea Dusa si Radu Stroe.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2948 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 2 septembrie 2016, 12:26)

    [anonim]

  • +1 (1 vot)    
    Doar doi (Vineri, 2 septembrie 2016, 12:38)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Doar doi condamnati, din care unul cu suspendare? Sa tot furi in Romania....
  • +2 (2 voturi)    
    Vreun Vidocq autohon? (Vineri, 2 septembrie 2016, 12:48)

    talos [utilizator]

    Noo, doar niste gainari cu ifose si doctorat ridicati pe val in sputa pardon spuma politica de forta nonarhimedica a tupeului, nesimtirii si incompetentei. Oare ne meritam ca neam"pastorii" (inclusiv cei spirtuali)? Raman cu speranta ca intr-un final oile se vor trezi si-si vor alunga pastorii netrebnici in pustiul uitarii dupa un binemeritat purgatoriu DNA/DIICOT.
  • +1 (1 vot)    
    Cum zice imnul nostru: (Vineri, 2 septembrie 2016, 13:15)

    Patrula10000 [utilizator]

    Desteapta-te romane!
  • +1 (3 voturi)    
    Celalta 1/2 este in stand buy ? (Vineri, 2 septembrie 2016, 13:50)

    Plagarus [utilizator]

    Oameni "noi " la vremuri noi,doar cu astia sau copii si nepotii lor defilam


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by