Procurorii DNA l-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe Constantin Bungau, rector al Universitatii din Oradea, acuzat de luare de mita, in forma continuata, transmite Agerpres.

In dosar, au fost deferiti justitiei: sub control judiciar - Floare Chipea, decan al Facultatii de Stiinte Socio-Umane, pentru trafic de influenta si luare de mita, ambele in forma continuata, si Maria Camelia Dindelegan, cadru didactic universitar, pentru cumparare de influenta si dare de mita (2 infractiuni), ambele in forma continuata; in stare de libertate - Marin Vasile Dindelegan, sotul inculpatei anterior mentionate, pentru complicitate la cumparare de influenta si la dare de mita (2 infractiuni), ambele in forma continuata.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada iunie 2015 - ianuarie 2016, Maria Dindelegan, cu ajutorul sotului, a oferit in mai multe randuri inculpatei Floare Chipea foloase in valoare totala de 7.950 lei, iar lui Constantin Bungau bunuri materiale in valoare de aproximativ 1.902 lei.

"Foloasele respective au fost primite in schimbul demersurilor efectuate de inculpatii Chipea si Bungau pe langa alte persoane din conducerea universitatii, precum si prin indeplinirea cu rea credinta a unor atributii de serviciu, avand ca scop acordarea titlului didactic de profesor universitar inculpatei Dindelegan", precizeaza DNA.

Procurorii au constatat ca demersurile facute de cei doi au constat in: influentarea persoanelor din conducerea universitatii astfel incat sa fie scos la concurs un post didactic de profesor universitar; aprobarea scoaterii la concurs a postului respectiv; avizarea comisiei de concurs; intocmirea diferitelor acte necesare validarii concursului.

"Ulterior, ca urmare a demersurilor efectuate de catre Chipea si Bungau, Maria Dindelegan a obtinut gradul didactic maxim in ierarhia posturilor universitare, respectiv acela de profesor universitar", se mai arata in comunicat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunerea de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza.