Intruziune majora in viata privata: Fiscul vrea sa primeasca fara mandat judecatoresc toate datele celor care cumpara cu cardul - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3853joi 02 dec 2021

Intruziune majora in viata privata: Fiscul vrea sa primeasca fara mandat judecatoresc toate datele celor care cumpara cu cardul

de Adrian Vasilache Miercuri, 27 iulie 2016, 20:05
- a A+
Imagine
Fiscul vrea sa primeasca, fara un mandat judecatoresc, 'toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului', ori de cate ori se efectueaza plati electronice cu cardul bancar prin intermediul POS-urilor, se arata intr-un proiect de act normativ pus in dezbatere publica de Ministerul de Finante. In plus, Fiscul vrea sa primeasca date precum: ID-ul comerciantului, numarul si valoarea bonului fiscal, precum si data, ora si minutul emiterii bonului fiscal.


"In cazul platilor electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestioneaza certificarea/autorizarea tranzactiei, va comunica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, simultan cu transmiterea tranzactiei catre institutia acceptanta si urmatoarele date:
a) ID terminal;
b) ID comerciant;
c) numarul bonului fiscal;
d) valoarea bonului fiscal;
e) data, ora si minutul emiterii bonului fiscal;
f) institutia acceptanta;
g) numarul cardului utilizat pentru efectuarea platii;
h) cod autorizare plata;
i) toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului".

Aceasta prevedere apare intr-una din Anexele unui proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale , aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, document scos in dezbatere publica pe site-ul Ministerului de Finante in data de 12 iulie 2016.

HotNews.ro a solicitat Ministerului de Finante si ANAF explicatii in legatura cu aceste prevederi care ar reprezenta o intruziune majora in viata privata, in conditiile in care astfel de date personale, desi sunt retinute de banci, nu pot fi utilizate discretionar de autoritati, ci numai prin mandat judecatoresc.

Un exemplu il reprezinta procurorii care daca vor sa aiba acces si sa utilizeze astfel de date o pot face numai dupa obtinerea unui mandat in acest sens de la un judecator.

In acelasi timp, dincolo de posibilitatea de a folosi aceste date, o problema tine si de retinerea/stocarea lor. Are ANAF suficiente masuri de securitate cibernetica pentru a se apara in fata unui atac cibernetic menit sa fure aceste date? Vom reveni cu detalii imediat ce le vom primi.


27030 de afisariPrezervative
AdrianBorza [utilizator], Miercuri, 27 iulie 2016, 20:22
+52/56
Deci acum oricine cumpara prezervative va fi inregistrat de fisc si daca "detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului" include si starea civila, o sa trebuiasca justificata cheltuiala.
In contextul discutiilor despre preturile de transfer va trebui justificat si de ce se cumpara la pretul respectiv, care e valoarea lor de piata, daca 51% din ele sunt fabricate in Romania si la cumparaturile din strainatate daca produsele au fost consumate acolo, ca sa stim unde trebuie platit TVA.

Mi se pare mie sau cetatenii sunt considerati de guvernanti doar o sursa de venit, precum vacile la ferma?
nu este intamplator
Dodel540 [utilizator], Miercuri, 27 iulie 2016, 20:13
+20/34
Nimic nu e intamplator.
Mai intai au limitat tranzactiile cash (cat este acum limita 5000 de ron?), iar acum vor sa vada si platile cu cardul in timp real.
inca 63 de comentarii comenteaza