Ministrul justitiei a transmis vineri CSM propunerea pentru numirea in functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a lui Augustin Lazar (58 de ani), procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, informeaza un comunicat al MJ. CSM va da un aviz consultativ, iar presedintele Iohannis va avea cuvantul final. Lazar ar fi clasat la inceputul anilor 2000 sesizari in legatura cu retrocedari imobiliare catre Forumul Democrat al Germanilor din Romania, al carui presedinte era Klaus Iohannis, dar Lazar a declarat ca nu il cunoaste pe Iohannis.

Augustin LazarFoto: Captura YouTube

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca Lazar e prieten cu tatal Codrutei Kovesi, sefa DNA. De asemenea, Lazar o cunoaste pe Raluca Pruna, ministrul Justitiei, din anii 2000, potrivit acelorasi surse.

El a fost seful sectiei de urmarire penala in Parchetul General. Este considerat de cei care au lucrat cu el in urma cu 15 ani la Parchetul General drept "un tip cinstit", care si-a dedicat o mare parte din cariera rezolvarii dosarelor privind comorile dacice furate.

Lazar are 58 de ani si este profesor universitar doctor la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

Potrivit legii, procurorul general al PICCJ este numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Augustin Lazar are o vechime in functia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani in functii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat si instrumentat cauze precum urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, se mai arata in comunicat.

In desemnarea propunerii, ministrul justitiei a avut in vedere "indeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neintrerupta in Ministerul Public, experienta profesionala si manageriala relevanta si capacitatea decizionala", potrivit comunicatului de la Ministerul Justitiei.

Din 2001 pana la finalul anului 2012, Lazar a ocupat functia de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Acesta a declarat pentru Mediafax ca nu datoreaza nimanui cariera profesionala pe care o are si ca nu il cunoaste pe presedintele Klaus Iohannis.

"Nu l-am cunoscut pe presedintele Klaus Iohannis, nu am avut onoarea. Probabil ca o sa il cunosc candva. Nu imi datorez cariera profesionala nimanui. Mi-am sustinut examenele cu onor, am patru examene de procuror general pe care le-am luat fara sa cunosc pe nimeni", a declarat Augustin Lazar, dupa ce in spatiul public au aparut informatii potrivit carora magistratul l-ar fi cunoscut personal pe Klaus Iohannis.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca inca de la inceputul anilor 2000, la structurile de politie din judetul Alba au fost depuse sesizari in legatura cu retrocedari imobiliare catre Forumul Democrat al Germanilor din Romania, al carui presedinte era Klaus Iohannis.

O parte dintre aceste sesizari au ajuns, dupa mai multi ani, pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, acolo unde Augustin Lazar ocupa functia de procuror general adjunct, cauzele fiind clasate.

Referitor la acest subiect, magistratul Augustin Lazar a declarat: "Noi am solutionat o multitudine de dosare in care s-au dat multe solutii referitoare la o multitudine de persoane, unele si publice. Toate au fost legale si temeinice. Orice solutie poate fi contestata".

Cine au fost cei care au mai concurat pentru functia de procuror general:

  • Gheorghe Ivan - procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
  • Oana Andrea Schmidt - Haineala - procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov cu grad de parchet de pe langa Curtea de Apel, membru al Consiliului Superior al Magistraturii
  • Codrut Olaru - adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

Ministerul Justitiei a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al Romaniei, functie ramasa vacanta ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nitu.

Acesta a demisionat pe 3 martie dupa ce numele sau a fost implicat in scandalul legat de folosirea coloanei oficiale. Dupa demisia lui Nitu, conducerea interimara a PICCJ a fost preluata de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.