ANAF: ​Utilizarea codului de TVA de catre cei care fraudeaza bugetul prin firme fantoma. Primul exemplu - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 3,9845joi 25 feb 2021

ANAF: ​Utilizarea codului de TVA de catre cei care fraudeaza bugetul prin firme fantoma. Primul exemplu

de Dan Popa Luni, 25 ianuarie 2016, 13:07
- a A+
Imagine
In urma cu 10 zile, seful ANAF, Gelu Diaconu, promitea prezentarea unor "cazuri si scheme de fraudare a bugetului de stat de catre firme din categoria marilor contribuabili ". Luni, ANAF a publicat pe pagina de Facebook primul asemenea exemplu. Inspectorii antifrauda au identificat si stabilit un prejudiciu de peste 24 milioane euro, reprezentand taxa pe valoarea adaugata aferenta comercializarii de legume si fructe catre marile lanturi de retail (Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Image) din 2012 pana in 2014.


Incepand cu ianuarie 2014, inspectorii antifrauda fiscala au analizat si monitorizat activitatea comerciala a 62 firme, care au realizat importuri si achizitii intracomunitare de legume si fructe din ianuarie 2012 pana in prezent. "Circuitul era controlat de un grup restrans de persoane de origine turca si reprezenta liderul de piata in acest domeniu, pentru unii retaileri fiind chiar cel mai important furnizor, dupa valoarea contractelor", spun oficialii ANAF

Potrivit acestora, sistemul de fraudare functiona pe doua paliere distincte. Primul palier era constituit din 58 societati tip "fantoma", fara active, infiintate pe numele unor persoane cu situatie materiala precara, fara studii si fara venituri (cetateni romani sau arabi, refugiati din zone de conflict), care primeau intre 100 si 200 lei pentru fiecare firma.

"Firmele din primul palier, care fie nu declarau obligatiile fiscale, fie refuzau sa le plateasca si intrau in insolventa, aveau rolul de a asigura un circuit de furnizori si facturare pentru cele trei firme din al doilea palier, menit sa confere aparenta legalitatii si seriozitatii necesare colaborarii cu marile lanturi de retail. Timp de doi ani si jumatate, au fost descarcate si comercializate saptamanal in Romania cca 570 tone legume si fructe (28 TIR-uri), cu predilectie banane si portocale provenite din UE (Franta, Olanda, Grecia si Italia) si citrice importate de la o firma din Turcia, controlata de tatal uneia dintre persoanele implicate", mai arata reprezentantii Fiscului.

In fapt, in cazul achizitiilor intracomunitare, TVA aferenta se inregistra cu taxare inversa, urmand sa fie colectata la vanzarea produselor, iar sustragerea de la achitare se realiza prin inregistrarea de achizitii cu TVA deductibil de la firmele tip "fantoma" interpuse pe lantul de comercializare. In cazul importurilor, obligatiile fiscale erau preluate de aceleasi firme tip "fantoma", iar societatile de pe cel de-al doilea palier solicitau compensarea debitelor fiscale.
Valoarea livrarilor din ultimul an catre retail-eri a fost de cca 100 milioane euro, perioada in care bugetul de stat a fost privat de plata TVA, inregistrandu-se chiar solduri negative, respectiv TVA de recuperat.

"La verificarile efectuate in cooperare cu organele de cercetare penala din cadrul IGPR, au fost identificate stocuri de legume si fructe de cca 700 tone, sume de incasat de la retail-eri echivalentul a 4 milioane de euro, terenuri in proprietate in jud. Ilfov, instalatii de coacere pentru banane, sume in numerar, autoturisme de lux si alte active valorificabile, asupra carora organele de urmarire penala au dispus instituirea masurilor asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciului. In cauza procurorii au dispus retinerea a 12 persoane cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile", conchid oficialii ANAF.


18990 de afisariDrept pentru care:
kreatorxxxx [utilizator], Luni, 25 ianuarie 2016, 13:32
+16/18
Sa i omoram pe toti contibuabilii ce au cod de TVA valid.
Sa recuperam prejudiciile de la beneficiarii de buna credinta, ca pe tepari nu pot sa i prinzi.
Sa sufocam in hartii si declaratii pe toti cei ce fac o activitate economica.
Sa pastram in ANAF persoane care sunt departe de conostiintele fiscale. Daca pui aceiasi intrebare la 5 ghisee ANAF obtii 5 raspunsuri diferite.
Sa dam voie inspectorilor sa reincadreze dupa ureche orice tranzactie.
Foarte interesanta ''schema''.
Johanis [utilizator], Luni, 25 ianuarie 2016, 13:26
+11/11
Pai d-aia merge tara spre prapastie!
Daca ANAF-ul a descoperit o asemenea schema, va dati seama, s-a dezlegat misterul fraudarii bugetului! Ce chestie, domnule!
Pai, mai ANAF-ULE, iti spun eu, asta nu e nicio schema, e doar o practica, aplicata din 2007 incoace, adicatalea de NOUA ANI.
O persoana juridica care face dovada ca bunul cumparat dintr-un stat membru UE va fi consumat intr0un alt stat membru, face ACHIZITIA INTRACOMUNITARA SCUTITA. Adica FARA TVA, urmand sa verse TVA-ul incasat la revanzare statului caruia i se cuvine, adci satatului roman.
Acset lucru nu se intampla deoarece
- apar cheltuieli fictive care depasesc incasarile si dispare TVa de plata
- se factureaza fara tva mimand un export catre alt stat desi marfa se consuma aici
- se practica o alta forma de facturare fara tva si iarasi dispare
Aceste prectici sunt de NOUA ANI, domnilor, nu reprezuinta nicio schema. Ba multi practica asa ceva beneficiind chiar de suportul si consilierea unor angajati ANAF.
Se practica la tot ce vine de-afara - legume, fructe, cereale, autoturisme, mobilier, ambarcatiuni, electrocasnice, masini si utilaje.

Cand vezi ca nu esti in stare sa-ti colectezi TVA-ul poti lua, ca stat, o masura sigura si anume, o retinere la sursa, adica recunosti, frate, eu nu pot, nu stiu, nu vreau si atunci faci o conventie si-ti incaseaza tva-ul ala de vinde, strainul si ti-l da la sfarsit de luna. Sau urmaresti toate tranzactiile raportate de catre institutiile financiare externe, care au obligatia si o respecta sa-ti spuna ce firme au realizat achizitii si cat tva au de plata.
inca 15 comentarii comenteaza