Numarul procedurilor de infringement declansate de Comisia Europeana impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei Uniunii a scazut in anul 2015 comparativ cu 2014, a anuntat vineri Ministerul Afacerilor Externe.

Razvan Horatiu RaduFoto: MAE

La data de 31 decembrie 2014, se aflau in derulare 66 de proceduri de infringement in faza precontencioasa, adica inainte de a ajunge la Curtea de Justitie a UE.

In schimb, la 31 decembrie 2015, erau in derulare 49 de astfel de proceduri, "inregistrandu-se o vizibila scadere a actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor privind necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivelor (de la 32 la 24)", a precizat sursa citata.

Din anul 2007, cand Romania a aderat la UE, au fost declansate 515 proceduri de infringement impotriva tarii. Dintre acestea, 460 au fost clasate de Comisia Europeana in faza precontencioasa.

Pana in prezent, justitia europeana nu a pronuntat nicio hotarare de condamnare a statului roman pentru nerespectarea obligatiilor care ii revin potrivit tratatelor UE, a mentionat MAE.

Vineri, agentul guvernamental al Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan-Horatiu Radu, a avut o intrevedere, la Bruxelles, cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Jean-Eric Paquet.

Oficialul UE a invocat scaderea numarului procedurilor de infringement in curs si a salutat "buna colaborare" intre Comisia Europeana si autoritatile romane in domeniu, mai arata MAE.

De partea cealalta, sbsecretarul de stat din MAE Razvan Horatiu Radu a dat asigurari ca Romania acorda importanta aducerii la indeplinire a obligatiilor ce ii revin in calitate de stat membru UE.