Elvetia va tine un referendum care va hotari daca bancile comerciale vor mai putea sa creeze bani - Hotnews Mobile
1 € 4,7556 1 USD 4,2732duminică 20 oct 2019

Elvetia va tine un referendum care va hotari daca bancile comerciale vor mai putea sa creeze bani

de G.S. Vineri, 25 decembrie 2015, 18:25
- a A+
Imagine
Elvetia va tine un referendum pentru a decide daca bancilor comerciale li se va interzice sa creeze bani, informeaza The Telegraph .Guvernul federal elvetian a confirmat joi ca va tine aceasta consultare populara dupa ce peste 110.000 de persoane au semnat petitia prin care se solicita ca banca centrala sa fie singura care sa aiba puterea de a crea bani in sistemul financiar.

Campania – condusa de miscarea Banii Elvetieni Suverani si cunoscuta ca initiativa Vollgeld – tinteste sa limiteze speculatiile financiare prin obligarea bancilor de a detine rezerve de 100% fata de depozitele atrase.

"Bancile nu vor mai putea sa creeze bani pentru ele, ele vor putea doar sa imprumute banii pe care ii au de la deponenti sau de la alte banci" , a spus grupul care a facut aceasta campanie.

In Elvetia, un referendum poate fi tinut daca o initiativa primeste peste 100.000 de semnaturi in cel mult 18 luni de la lansare.

Daca va avea succes, legea privind suveranitatea banilor va conferi Bancii Nationale a Elvetiei (SNB) monopolul crearii banilor fizici si electronici, "iar decizia privind cum noii bani sunt introdusi in economie va apartine guvernului", potrivit Vollgeld.

In economiile actuale din lume, bancile centrale controleaza crearea bancotelor si monedelor, dar nu si crearea banilor ce apar cand o banca ofera credit.

Bancile centrale influenteaza cantitatea de bani generata de bancile comerciale cu reglementari si politici monetare.

SNB a fost infiintata in 1891, avand exclusivitate pentru baterea de monede si emiterea de bancnote elvetiene.

Dar peste 90% dintre banii in circulatie in Elvetia sunt acum sub forma de cash "electronic" , creat de bancile private, mai degraba decat de banca centrala.

"Din cauza aparitiei tranzactiilor cu plati electronice, bancile au recastigat posibilitatea de a-si crea banii lor. Decizia luata de popor in 1891 a cazut in uitare", arata campania realizata de Banii Elvetieni Suverani.


11848 de afisari


Hai sa-ti explic eu
mcris [utilizator], Vineri, 25 decembrie 2015, 21:26
+20/24
Acum bancile nu au acoperire 100% a banilor dati drept credite. Sa zicem ca o banca are acoperire 10% si are in seifuri 10 miloane de dolari. Legal ea poate da credite de 100 de milioane de dolari, bani care apar in conturile celor imprumutati si cu care acestia cumpara produse cu cardul sau virament, fiind obligati sa-i returneze la un termen. Acei 90 milioane de dolari pusi de banca in conturile celor care au luat credite sunt creati, ei nu au existat la inceput. Tu daca vrei sa imprumuti un prieten, nu poti pur si simplu sa-i scrii in cont orice suma vrei tu, trebuie sa-i dai bani adevarati, Acum ai inteles diferenta?
Să genereze bani, e mai bine așa?
Harald [utilizator], Vineri, 25 decembrie 2015, 21:03
+19/23
Doar conceptul de bani este ”creat”, banii îi generează de multe ori băncile, fără ca ei să existe în realitate. Asta generează șocuri și crize în economie, pentru că oamenii încep brusc să cumpere diverse, fără să fi avut în prealabil banii.

Unii oameni și unele firme produc plusvaloare, alți oameni și alte firme, nu. Munca celor care produc plusvaloare se devalorizează brusc,în momentele când băncile injectează bani inexistenți în economie. Iar ”băieții deștepți” nu mai muncesc și nu mai produc plusvaloare, ei doar obțin bani. Pe care nu-i mai pot returna în economie, așa că oalele se sparg în capul ”fraierilor” care obțin bani din muncă reală.
inca 44 de comentarii comenteaza
Cookie Settings