Managerul Institutului "Matei Balş" din Capitală, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, marti, ca cei 8 raniti in incendiul din clubul Colectiv care au fost transferati la Spitalul Militar din Bruxelles "nu sunt infectati, ci colonizati cu un anumit tip de bacterii, este o diferenta majora": "Persoanele respective nu sunt infectate, ci clonizate potential cu anumiti germeni", a afirmat Streinu Cercel, adaugand ca "nu exista spital, in tara sau in strainatate, in care sa nu existe riscul infectiilor nozocomiale". El a adaugat ca "la pacientii cu arsuri majore, rata de infectie a celor care decedeaza este de peste 70%, arata statisticile internationale". Adrian Streinu Cercel a mai afirmat ca nu exista un risc mai mare in cazul pacientilor tratati in tara, acuzand faptul ca "aici media face un deserviciu".

Adrian Streinu-CercelFoto: Hotnews

"Inca o data va rog, daca nu puteti sa ajutati, macar sa fim lasati sa ne facem treaba", le-a spus jurnalistilor Dorel Săndesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, intr-o conferinta de presa

"Germenii circula, nu au niciun fel de granita. Daca va imaginati ca exista o granita va inselati", a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Cei doi oficiali au mai anuntat ca starea ranitilor din clubul Colectiv este "in general buna", iar "mortalitatea este mai mare la pacientii transferati in strainatate pentru ca starea lor era mai grava".

"Pentru fiecare zi care se sta intr-un spital exista riscul de a dezvolta o infectie nozocomiala. Munca pe care personalul medical o depune zi de zi este enorma", a mai explicat Adrian Streinu Cercel.

Cotidianul Romania Libera a publicat, marti, un raspuns oficial de la Military Hospital Queen Astrid Bruxelles la care au ajuns 8 pacienti raniti in incendiul din clubul Colectiv, care arata ca toti au fost infectati in Romania cu bacterii intraspitalicesti.

Ranitii au ajuns la Bruxelles pe 7 noiembrie, dupa ce au fost tratati aproximativ zece zile in spitalele din Romania, potrivit documentului trimis de spitalul belgian, la solicitarea ziarului Romania Libera.

Cei opt provin de la Spitalul Militar Central Carol Davila din Bucuresti. Comandantul acestei unitati medicale, Florentina Radu, a explicat, intr-o declaratie facuta presei in ziua de 6 noiembrie ca "patru pacienti in stare foarte grava si patru pacienti in stare mai putin grava pot fi preluati de Spitalul Militar din Bruxelles".

Doctorii de la Spitalul Militar din Bruxelles spun ca infectiile cu bacterii sunt o raritate in lumea medicala si nu au incidenta pretinsa de medicii romani: "In timpul spitalizarii, exista sanse mici si limitate ca pacientul sa fie infectat cu bacterii", se arata in scrisoarea oficiala de raspuns.

Raspunsul integral primit de la Military Hospital Queen Astrid Bruxelles aici.