Bruxelles-ul este oprit, strazile sunt goale iar oamenii se tem, nu stiu cu adevarat ce se intampla. Bruxellezii stiu ca sunt in stare de alerta maxima insa unii se intreaba daca autoritatile nu exagereaza. Pe de alta parte, nimeni nu stie de ce informatii dispune politia si daca intr-adevar exista in oras teroristi gata sa repete atacurile din Paris, a povestit pentru HotNews.ro bruxellezul Vincen Beeckman, fotograf profesionist.

Bruxelles, sub stare de alerta maximaFoto: Vincen Beeckman

Despre Moelenbeck, cartierul de imigranti al Bruxelles-ului, Vincen Beeckman povesteste ca oamenilor nu le place sa mearga acolo, dar are oarece activitate culturala.

Cum vede situatia din Bruxelles-ul un bruxellez obisnuit:

"Stim ca suntem stare de alerta maxima, dar unii se intreaba daca nu se exagereaza. In acelasi timp, nu stim ce informatii detine politia. Poate ca exista teroristi gata sa omoare in oras.

Molenbeek este un cartier din Bruxelles cu o puternica imigratie, un cartier in care nu ne place sa mergem. Insa este, de asemenea, un cartier in care se intampla lucruri frumoase. Exista oarece activitati culturale, iar oamenii merg acolo si interactioneaza pasnic, dar in acelasi timp, sunt lasate sa se desfasoare in continuare practici religioase extreme si accese radicale.

Dar este dificil de gestionat fara ca politicul sa pedepseasca atacurile la libertatea religioasa si la libertatea individuala. Cand statul are o atitudine laxa si spune ca totul este bine, atunci tinerii care se simt exclusi din diferite motive incep sa dea vina pe toti.

Cand esti prea strict, atunci se simt atacati si se regrupeaza ca o entitate in pericol si care se protejeaza. Departe de casa si de originile lor, multi dintre ei nascuti aici, sunt adesea mai radicali decat marocanii din Maroc, pentru ca doresc sa arate ca sunt musulmani si impotriva a tot. Si derapeaza uneori. Chiar daca este vorba de o minoritate, acest lucru are un impact extrem.

Autoritatile fac tot ce pot, dar, in opinia mea, nu este usor. In Belgia suntem obisnuiti sa spunem 'totul va merge bine' si se actioneaza numai atunci cand situatia a scapat de sub control.

Oamenii de aici se tem, sunt surprinsi de ceea ce se intampla. Statul ia lucrurile in mana intr-o maniera foarte militara si politieneasca insa oamenii cred ca acest lucru este, in general, de bun augur pentru a securiza totul, insa se intreaba si daca nu este un pic prea mult (asa cum spuneam si la inceput)."