Clasamentul Universitatilor din t arile in c urs de d ezvoltare: Doua universitati din Romania intra in top 50, Rusia conduce detasat clasamentul - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1999duminică 19 sep 2021

Clasamentul Universitatilor din t arile in c urs de d ezvoltare: Doua universitati din Romania intra in top 50, Rusia conduce detasat clasamentul

de Raluca Pantazi Miercuri, 21 octombrie 2015, 10:41
- a A+
Imagine
Universitatea Lomonosov din Moscova este cea mai buna institutie de invatamant superior din Tarile in Curs de Dezvoltare din Europa si Asia Centrala, potrivit clasamentului pentru 2015-2016 realizat de Quacquarelli Symonds. Romania este reprezentata de sapte universitati in clasamentul acestui an, insa doar doua prind Top 50: cea mai buna universitate a Romaniei ramane Universitatea din Bucuresti, care ocupa locul 36. Ea este urmata in Top 50 de Universitatea Babes-Bolyai. Clasamentul a comparat in jur de 150 de universitati din 20 de tari.

Noul Top QS - Tarile in Curs de Dezvoltare din Europa si Asia Centrala 2015/16 - a fost publicat astazi, 21 octombrie. Aceasta este a doua editie a clasamentului si este tot pentru al doilea an cand Universitatea Lomonosov din Moscova detine primul loc. Pe locul al doilea se afla Universitatea de Stat Novosibirsk, tot din Rusia, iar pe locul 3 este Universitatea Carolina din Cehia , care anul trecut ocupa pozitia secunda.

Universitatea din Bucuresti este universitatea romaneasca ce ocupa cel mai bun loc intre cele 7 institutii romanesti de invatamant superior prezente in clasament: locul 36. Ea este urmata de Universitatea Babes-Bolyai, cu locul 41. Pe ultimele locuri, in randul institutiilor romanesti analizate, sunt Universitatea Politehnica din Bucuresti care ocupa locul 103 si Universitatea din Craiova - locul 139, fiind primul an in care acestea apar in clasamentul international.

Pozitiile ocupate de cele 7 universitati din Romania, in clasamentul international:
 • Universitatea din Bucuresti: locul 36
 • Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca: locul 41
 • Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi: locul 51
 • Universitatea de Vest din Timisoara: locul 58
 • Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi: locul 62
 • Universitatea Politehnica din Bucuresti: 103
 • Universitatea din Craiova: 139

Reprezentantii QS au declarat pentru HotNews.ro ca "universitatile s-au inscris pentru a putea fi analizate si au contribuit cu informatii interne (precum numarul de profesori, profesori straini sau de studenti)".

Potrivit acestora, "sunt mai multe universitati analizate (cel putin din primele 10 pe tara)" decat cele care apar in clasament si "in aceasta editie au fost 2 noi evaluate care au intrat in top 150. Un criteriu important pentru aparitia in clasament il reprezinta nominalizarile prin reputatie academica, criteriu care a influentat puternic prezenta lor in clasament".

"Pentru a fi plasata pe un loc mai bun in clasament, o universitate trebuie sa aiba o prezenta internationala puternica, atat pe piata muncii, cat si in mediul academic. Un alt motiv pentru care unele universitati ar putea sa nu apara in clasament este cauzat de faptul ca unele institutii sunt specializate, iar cerinta minima este ca universitatea sa aiba cel putin 2 facultati diferite si sa ofere programe de studiu de licenta, masterat si doctorat ", au explicat pentru HotNews.ro reprezentantii QS.


Top 50 - Clasamentul Universitatilor din Tarile in curs de dezvoltare

Clasamentul este condus de doua universitati din Rusia: Universitatea Lomonosov din Moscova si Universitatea de Stat Novosibirsk. In Top 10, Rusia mai este prezenta cu Universitatea de Stat din Sankt Petersburg (locul 5) si cu Institutul de Fizica si Tehnologie din Moscova, care intra pe pozitia 10, inlocuind Universitatea Tehnica din Turcia (locul 11), se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Rusia domina topul si ca numar de universitati inscrise pentru a fi analizate in acest clasament: 48 de universitati din Rusia , din totalul de 150 din clasament.

Dupa Rusia, care domina top 10 cu cele mai multe prezente, se afla Cehia, cu 3 aparitii: Universitatea Carolina din Praga (locul 3), Universitatea Tehnica Ceha (locul 8) si Universitatea Masaryk (locul 9).1. Lomonosov Moscow State University - Rusia
2. Novosibirsk State University - Rusia
3. Charles University in Prague - Cehia
4. University of Tartu - Estonia
5. Saint-Petersburg State University - Rusia
6. University of Warsaw - Polonia
7. Jagiellonian University - Polonia
8. Czech Technical University in Prague - Cehia
9. Masaryk University - Cehia
10. Moscow Institute of Physics and Technology State University - Rusia
11. Middle East Technical University - Turcia
11. Bilkent University - Turcia (*cu punctaje egale)
13. University of Szeged - Ungaria
14. Sabanci University - Turcia
15. Koc University - Turcia
16. Eotvos Lorand University - Ungaria
17. Bogazici Universitesi - Turcia
17. Istanbul University - Turcia (*cu punctaje egale)
19. Vilnius University - Lituania
19. Brno University of Technology - Cehia (*cu punctaje egale)
21. Al-Farabi Kazakh National University - Kazahstan
22. National Research Nuclear University MEPhI (Moscow Engineering Physics Institute) - Rusia
23. Bauman Moscow State Technical University - Rusia
24. Warsaw University of Technology - Polonia
25. University of Ljubljana - Slovenia
26. Moscow State Institute of International Relations (MGIMO University) - Rusia
27. Tomsk State University - Rusia
27. Tallinn University of Technology - Estonia (*cu punctaje egale)
29. University of Debrecen - Ungaria
30. Istanbul Technical University - Turcia
31. Higher School of Economics (HSE) - Rusia
32. Budapest University of Technology and Economics - Ungaria
33. L.N. Gumilyov Eurasian National University - Kazahstan
34. Hacettepe University - Turcia
35. Peter the Great Saint-Petersburg Polytechnic University - Rusia
36. University of Bucharest - Romania
36. Belarus State University - Belarus (*cu punctaje egale)
38. University of Zagreb - Croatia
39. Taras Shevchenko National University of Kyiv - Ucraina
40. Comenius University in Bratislava - Slovacia
41. Babes-Bolyai University - Romania
42. Corvinus University of Budapest - Ungaria
43. National Research Tomsk Polytechnic University - Rusia
44. University of St. Kliment Ohridski - Bulgaria
45. Vilnius Gediminas Technical University - Lituania
46. University of Latvia - Letonia
47. University of Wroclaw - Polonia
48. National Technical University of Ukraine "Kyiv Polytechnic Institute" - Ucraina
49. AGH University of Science and Technology - Polonia
50. Kaunas University of Technology - Lituania
51. Alexandru Ioan Cuza University - Romania

Vezi aici Clasamentul integral - cu cele 150 de universitati din top

Tarile incluse in clasificare:

Azerbaidjan (cu 4 universitati), Belarus (cu 2 universitati), Bosnia si Hertegovina (cu o universitate), Bulgaria (cu o universitate), Croatia (cu o universitate), Cehia (cu 10 universitati), Estonia (cu 3 universitati), Kazahstan (cu 14 universitati), Kirgizstan (cu o universitate), Letonia (cu 3 universitati), Lituania (cu 5 universitati), Polonia (cu 12 universitati), Romania (cu 7 universitati), Rusia (cu 48 de universitati), Serbia (cu 2 universitati), Slovacia (2 universitati), Slovenia (cu 2 universitati), Turcia (cu 16 universitati), Ucraina (cu 9 universitati), Ungaria (cu 7 universitati).

Albania si Armenia au avut pentru prima data universitati analizate de QS, desi acestea nu sunt reprezentate in top 150, se arata in comunicatul de presa.

Criteriile folosite pentru clasificare

1. Reputatia academica (30%)
 • este evaluata prin intermediul a doua sondaje internationale, unul fiind QS Global Academic Survey, care este anual si in cadrul caruia cadre universitare din intreaga lume sunt puse sa numeasca institutiile pe care le percep ca avand cea mai buna contributie in domeniul lor. In 2015, au fost analizate peste 72.000 de raspunsuri, sustin realizatorii studiului.
2. Reputatia angajatorului (20%)
 • tot in cadrul unui sondaj, QS Global Employer Survey, angajatorii absolventi de studii superioare din intreaga lume sunt pusi sa numeasca institutiile despre care considera ca produc cei mai buni absolventi din sectorul lor. Pentru clasamentele din 2015, au fost folosite peste 44.000 de raspunsuri din partea angajatorilor.
3. Raportul student/facultate (15%)
 • acest criteriu porneste de la numarul de studenti inscris, raportat la numarul cadrelor universitare angajate full-time.
4. Lucrari per facultate (10%)
 • acest criteriu a fost introdus pentru ca universitatile care vor sa creasca trebuie sa produca cercetari in limba engleza, cu impact, spune QS. Sursa datelor este Scopus (Elsevier) si arata numarul de citari pe care il primeste fiecare cercetare, clasand impactul cercetarilor din universitati in functie de aceste date.
5. Impactul web (10%)
 • se bazeaza pe datele Webometrics, analizeaza prezenta online si daca universitatea are pagini multilingve
6. Procentul personalului cu doctorat (5%)
 • realizatorii clasificarii precizeaza ca au introdus acest criteriu pentru ca este vorba despre o regiune careia ii lipseste prezenta oamenilor de stiinta cu titlu de doctor si ca numarul doctorilor este "un semn al culturii educationale din universitate". Criteriul "rasplateste universitatile din regiune pentru atragerea de studenti si angajati care sunt capabili sa atinga acest nivel inalt de educatie".
7. Citarile per lucrare (5%)
 • foloseste tot baza de date Scopus si evalueaza impactul cercetarilor, pornind de la frecventa cu care lucrarile publicate ale unei institutii sunt citate de alti cercetatori din intreaga lume
8. Facultate internationala (2,5%)

9. Studenti internationali (2,5%)
 • cei doi indicatori iau in calcul proportia de membri ai facultatii si de studenti care provin din alte state.
Vezi aici informatii cu privire la metodologia folosita

Citeste si:


24164 de afisariInvatamant
Close [utilizator], Miercuri, 21 octombrie 2015, 12:13
+4/4
Nimeni nu zice ca-i manarie? Ca-i propaganda ruseasca? Pai cum se poate ca intr-o tara asa inapoiata, saracita de sanctiuni si de razboaie pe care nu si le permite, supta de baroni invatamantul sa se faca la asemenea nivel?

Iar noi, cu cei mai puternici aliati, cu sustinere de la UE si NATO, cu sustinere de la FMI si BM, cu DNA si tot ce trebuie nu reusim mai nimic?

Nu credeti ca apar niste discrepante intre descrierile Rusiei de pe HotNews si realitatea din teren?
n-ai citit cu atentie
bogdan1477 [utilizator], Miercuri, 21 octombrie 2015, 17:59
+4/4
Locul 36 din tarile in curs de dezvoltare...
Inaintea UB sunt universitati din Rusia, Cehia, Polonia, Ungaria, Estonia, Turcia, Kazahstan, Lituania.
Iar universitatea Bucuresti e la egalitate cu "Belarus State University"

Deci e chiar penibil ca intr-un clasament cu asemenea competitori sa fim doar incepind cu locul 36...

Si dupa aia ne miram de ce la noi salariul mediu e la 20% din media UE... cam asta e locul nostru pe piata muncii calificate, undeva la egalitate de puncte cu belarus, mult dupa Kazahstan.
inca 12 comentarii comenteaza