Analiza BNR: Cele mai presante probleme cu care se confrunta companiile sunt fiscalitatea, concurenta si lipsa cererii - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1455miercuri 26 iun 2019

Analiza BNR: Cele mai presante probleme cu care se confrunta companiile sunt fiscalitatea, concurenta si lipsa cererii

de DP Marţi, 2 iunie 2015, 10:24
- a A+
Imagine
Cele mai presante probleme cu care se confrunta companiile sunt fiscalitatea, concurenta si lipsa cererii, in aceasta ordine, se arata intr-o analiza a rezultatelor unui sondaj derulat de Banca Nationala. Ponderea companiilor care au declarat ca accesul la finantare reprezinta o problema presanta a ramas neschimbata fata de sondajul anterior (16% dintre firme). Ponderea companiilor cu credite este superioara ponderii companiilor fara credite din punct de vedere al considerarii accesului la finantare ca fiind o problema presanta (20%, respectiv 13%). Apelarea la fonduri europene se mentine la un nivel foarte scazut, se mai arata in analiza pe care o puteti descarca si citi integral din atasament .Alte concluzii la care au ajuns economistii Bancii Centrale:
  • Majoritatea firmelor (62%) a raportat ca nu au solicitat credite de la institutiile financiare in perioada octombrie 2014 - martie 2015.
  • Similar exercitiului precedent, pentru perioada octombrie 2014 - martie 2015, rezultatele cu privire la dificultatile majore intampinate in accesarea finantarii de la banci si/sau IFN se mentin. Piedicile majore intampinate de catre companii in accesarea de finantare sunt: cerintele privind valoarea sau tipul garantiei, nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor si clauzele contractuale.
  • Companiile continua sa se bazeze preponderent pe finantarea interna. 44% dintre respondenti au optat pentru reinvestirea profitului sau vanzarea de active ca sursa de finantare, inclusiv acele companii care au indicat o scadere a profitului in perioada de referinta (35% din firmele in aceasta situatie)
  • Companiile au declarat majoritar ca intentioneaza sa isi mentina sau sa isi reduca gradul de indatorare bancara: 64% dintre firme nu ar lua un credit in lei si 68% dintre firme nu ar lua un credit in euro, indiferent de cost.
  • Majoritatea companiilor cu credite in moneda nationala se finanteaza cu o rata a dobanzii intre 4 si 8% (55% dintre companiile cu credite in lei) si majoritatea companiilor cu credite in euro au o rata medie a dobanzii intre 2% si 6% (68% dintre companiile cu credite in euro)
  • Capacitatea companiilor de a face fata unor evolutii nefavorabile privind rata dobanzii este scazuta, dar cunoaste o imbunatatire comparativ cu exercitiul anterior. Aproximativ o treime din companii spun ca ar fi afectate de o majorare intre 1 si 3 puncte procentuale a ratei dobanzii, atat la lei, cat si la euro, categoria celor care indica problematic un soc de pana la 1 punct procentual fiind in scadere.
  • Apelarea la fonduri europene se mentine la un nivel foarte scazut. Se observa o crestere a ponderii companiilor carora le-au fost rambursate astfel de fonduri in perioada octombrie 2014 - martie 2015, fata de semestrul precedent.

Sondajul privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania si capacitatea acestora de a face fata unor conditii financiare nefavorabile (FCNEF) surprinde opiniile sectorului real cu privire la: cele mai presante probleme in desfasurarea activitatii, disponibilitatea si evolutia surselor de finantare, rata de succes in accesarea finantarii de la banci si IFN si in accesarea fondurilor europene, relatia firmelor cu bancile si IFN, perceptia privind costul finantarii, nivelul maxim suportabil privind rata dobanzii si efectele unor posibile evolutii nefavorabile ale ratei dobanzii, perceptia asupra implicatiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei nationale etc. Analiza este realizata pe baza raspunsurilor companiilor la sondajul mentionat, perioada investigata este octombrie 2014 - martie 2015.
1965 de afisari


Concurenta?
Marionette [utilizator], Marţi, 2 iunie 2015, 12:01
+4/4
In Romania este concurenta? Intr-o tara in care nici macar taximetrist nu te poti face ca "nu ai voie", "au voie" altii doar din intamplare cleptocrati sau pericleptocrati (spre exemplu in taximetrie sunt cativa politicieni care au firme si doar ei "au voie"), deci intr-o astfel de tara cum puteti sa spuneti ca pericolul cel mai mare este concurenta?
Deci in Romania nu poti face afaceri, nu iti poti face meseria decat lucrand la un cleptocrat care "are voie" sa-ti faca meseria, desi nu are meseria ta! Nu exista concurenta!
Romania nu are economie de piata si in Romania nu este piata libera. De aceea avem 70% din populatie someri, de aceea avem preturi mai mari decat in UK la produse, desi salariile sunt mult mai mici, de aceea suntem ultimii din UE! De aceea nici o firma nu face un produs care sa se exporte, ma refer la firme care sa plece din Romania, sa facem abstractie de Dacia care este Renault sau de Petrom sau firmele ce vand materii prime. In rest nu producem nimic si nu vindem in exterior nimic pentru ca neexistand concurenta nu producem nimic!
La noi mediul de afaceri este de tip sovietico-oligarhic cu niste cleptocrati sau pericleptocrati in varf care "au voie" si sclavii care "au nevoie de acte" acte care "nu se pot obtine", dar ar putea oricand sa munceasca pe nimic la niste cleptocrati.
Este efectiv un Holocaust economic dar si demografic! Poate 5 milioane de romani au fugit disperati din aceasta spelunca numita Romania.
Ce "mediu de afaceri", ce "oameni de afaceri" ce "concurenta", ma lasati?
Si apa e uda!
The Real Sasha [utilizator], Marţi, 2 iunie 2015, 10:41
+1/5
Lapalisade din manuale de liceu...
Voi chiar nu aveti nimic de facut? Chiar v-ati angajat toate rudele la BNR si asta e tot ce puteti da? Sondaje?!?
inca 1 comentariu comenteaza