Celalalt Traian Basescu - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1289joi 22 oct 2020

Celalalt Traian Basescu

de Dan Tapalaga Luni, 25 mai 2015, 20:06
- a A+
Imagine
Problema fostului presedinte nu este azi cartea Adrianei Saftoiu, ci propria insistenta de a arata un alt Traian Basescu decat cel cunoscut. Cartea fostului consilier prezidential poate sa placa sau nu, sa starneasca indignare in randul sustinatorilor neconditionati sau satisfactia demitizarii in tabara criticilor, dar nu poate sa-i faca un rau mai mare decat Traian Basescu si-l face siesi de la iesirea din mandat incoace. Incoerenta sa a ajuns greu de urmarit si de inteles, schimbarea in rau evidenta pentru orice om de buna credinta.


Cand ataca direct sau prin interpusi oameni cheie din sistem, cand spune ca i-ar numi din nou fara sa clipeasca. Cel considerat a fi cel mai pro american presedinte s-a remarcat prin cateva iesiri antiamericane greu de explicat. Cel considerat a fi reformatorul justitiei s-a transformat in demolatorul si detractorul ei la mare concurenta cu inamicii clasici ai procurorilor si judecatorilor. Apara toti penalii cu un elan demn de Antena 3. Au intrat la reevaluare pana si cei care alergau sa-l demita in 2012.

Mai nou aflam din gura sa ca nu atat Dragnea, cat nemernicii din sectiile de vot poarta vina pentru ce s-a intamplat atunci. Culmea cinismului, basistii injurati de moguli ani de zile au ajuns batjocoriti chiar de Traian Basescu pe motiv l-au sustinut fara sa le-o fi cerut cineva. Pe scurt, se dezice treptat de tot ceea ce l-a consacrat ca presedinte.

Nici cel mai mare inamic al sau nu va putea sa-l decupleze de imaginea presedintelui in plina glorie mai bine decat reuseste de unul singur. Prin tot comportamentul sau din ultimele luni, fostul presedinte ni-l arata pe celalalt Traian Basescu, cel despre care stiam cu totii ca exista dar speram sa-l vedem cat mai rar la fata, in rest sa incurajam capacitatea unui politician de mare forta de a schimba sisteme si institutii in bine. Pe scurt, interesul nostru este sa ne folosim de Basescu cel bun si sa-l tinem pe cat posibil la distanta pe Basescu cel rau. De pilda, Basescu ne-ar fi fost extrem de util in opozitie, mai ales acum, cand adversarii puterii sunt atat de slabi si de debusolati. Din pacate insa, un Traian Basescu atarnat de gatul Elenei Udrea nu foloseste la mare lucru.

Celalat Basescu loveste insa cu barosul propria statuie pana cand, intr-o buna zi, nu mai ramane mare lucru din ea. Plus ca din urma il prind, la fel ca pe multi alti politicieni, demonii trecutului despre care credea ca i-a ingropat definitiv. Aici nimeni nu va putea sa-l apare, decat avocatii, platiti cu ora, tocmiti de la barou sau din presa.

Totusi, cei zece ani petrecuti la Cotroceni nu vor putea fi redusi prea usor la nimic, la cateva scene frivole (doar atat a retinut presa dintr-o carte infinit mai complexa) sau anulati de un fost presedinte hotarat sa se sinucida politic. Ce ramane din mandatul lui Traian Basescu? In nici un caz un lung sir de orori, pentru ca a lasat institutional destule lucruri bune in urma sa. Acestea din urma risca sa le compromita de unul singur, nu prin gura altora.

Poate ca publicul nu crede chiar tot ce spun altii despre el, dar cu siguranta crede ce vede cu ochii lui.

Apoi, Traian Basescu se iluzioneaza crezand ca-si apara mandatele prin intermediul unor scribi de cea mai proasta calitate umana. Acestia l-au torpilat cand era presedinte avand exact credibilitatea de care se bucura azi, cand il apara. Adica minuscula. Istoria are un filtru ciudat in a retine doar faptele cu adevarat importante, de a stabili cu precizie marimea statuii. Iar aceasta nu prea depinde nici de scribii zilei, dar poate tine cont de dorinta candidatului la un loc intre paginile ei de a-si arunca in aer edificiul.


25739 de afisarioare de ce?
gelu [anonim], Luni, 25 mai 2015, 23:44
+45/59
faptul ca basescu este parca o obsesie mai mare decat oricand pentru latraii lui voiculescu si pentru presa in general, imi sugereaza ca reprezinta inca o miza mare, ca are inca o putere mare.
Ceilalti presedinti au disparut de pe sticla dupa incheierea mandatelor, Basescu e mai prezent ca niciodata.. Astept episodul urmaor
ESTI OBOSITOR
MihaescuCorneliu [anonim], Luni, 25 mai 2015, 22:27
+43/69
Atata reavointa a devenit obositoare. Nu pot sa cred ca un om pe care l-am citit si apreciat pentru luciditatea lui poate sa vina constant, la nesfarsit cu aceeasi aberatie. "Cel considerat a fi reformatorul justitiei s-a transformat in demolatorul si detractorul ei la mare concurenta cu inamicii clasici ai procurorilor si judecatorilor." Bai frate, Basescu nu a criticat Justitia IN BLOC, in intregul ei. El n-a spus niciodata: TOT ce se face acum este prost. TOT ce face Kovesi e prost. A spus ca se fac greseli. A spus ca se fac abuzuri. A spus ca Justitia a facut progrese, dar e departe de a fi perfecta. Unde Dumnezeu vedeti dvs. in aceste atitudini ca Basescu ataca JUSTITIA???? Daca eu am un copil in care investesc, si pe care il iubesc, daca face greseli si eu il critic, tocmai pentru ca vreau sa se indrepte, sa se corecteze, pentru ca tin la el, inseamna ca il ATAC??? "Cand ataca direct sau prin interpusi oameni cheie din sistem, cand spune ca i-ar numi din nou fara sa clipeasca." Aceeasi chestiune. El e corent cu ce spune. Isi asuma numirea lui Kovesi de ex, nu o regreta, ar face-o din nou, de fapt isi si expima opinia ca merita inca un mandat DAR ca nu e perfecta si ca trebuie sa isi corecteze anumite derapaje. Ce e in neregula cu asta? Cand Lidia Stanciu spune din postura de Judecator, ca nu e la mijloc, intre acuzat si acuzator, ci de partea acuzatorilor e in neregula sa-i spui ca a DERAPAT? Ar trebui sa o dezavueze total??? Basescu spune ca e profesionista, ca merita sa fie unde este dar ca face si greseli. Pentru numele lui Dumnezeu, domnule Tapalaga, nu mai fiti atat de orb. Avem pentru ce sa-l criticam pe Basescu. Nu inventati acuze care nu tin decat propagandistic. Aveti putin respect.
inca 110 comentarii comenteaza