SURSE: Trei nume vehiculate pentru functia de procuror sef DIICOT. Cine i-ar putea lua locul Alinei Bica - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1382duminică 11 apr 2021

SURSE: Trei nume vehiculate pentru functia de procuror sef DIICOT. Cine i-ar putea lua locul Alinei Bica

de D. Tapalaga Marţi, 3 martie 2015, 18:45
- a A+
Daniel Ticau, Ionut Butnaru si Mircea Ioan Andres sunt cele trei nume de procurori vehiculate drept posibil candidati cu sanse la functia de sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Daniel Ticau este in prezent detasat la Moneyval (Consiliul Europei), Ionut Botnaru, procuror sef DIICOT Ploiesti si Mircea Ioan Andres, procuror sef DIICOT Timisoara. Ministerul justitiei a anuntat, luni, declansarea procedurii de selectie a viitorului procuror sef DIICOT, post ramas vacant din noiembrie 2014, dupa arestarea Alinei Bica in asa numitul dosar al Despagubirilor.


UPDATE "Nu voi candida. Nu face parte din planurile mele", a declarat pentru HotNews.ro Daniel Ticau.

Potrivit unor surse, procurorul iesean Daniel Ticau ar fi un apropiat al ministrului justitiei, Robert Cazanciuc. Amandoi au fost pentru o vreme consilieri ai Laurei Codruta Kovesi cand aceasta ocupa functia de procuror general.

Daniel Ticau
Foto: Mediafax
Daniel Ticau a fost in 2006 procuror delegat la sefia DIICOT, sub mandatul sau petrecandu-se fuga din tara a lui Omar Hayssam, condamnat in dosarul jurnalistilor rapiti in Irak. Sotul fostului prefect PD al Capitalei, Mioara Mantale, Ticau lucreaza in prezent la Strasbourg, in cadrul secretariatului tehnic la Moneyval (Consiliul Europei). Mandatul acestuia ar urma sa se incheie in luna aprilie. Din vara lui 2011 pana in aprilie 2013, Mioara Mantale a fost consul la Strasbourg, numita de fostul premier Emil Boc.Ionut Botnaru
Foto: ph-online.ro

Ionut Botnaru
este procuror sef la DIICOT Prahova, si el considerat un apropiat al actualului ministru al justitiei, originar din Ploiesti. Intr-un interviu acordat presei locale in ianuarie 2013, Botnaru vorbeste ca un procuror pasionat de meserie: "Nu pot sa spun ca dormim in fiecare zi la Parchet, dar uneori- cel putin trei-patru zile lucratoare pe luna- stai aici pana la ora 10-11 noaptea sau vii si in weekend. Cand ai un dosar in care iti expira arestarea, nu mai tii cont ca este weekend. (...) Daca vorbim de criminalitatea economico-financiara, putem vorbi de o criminalitate organizata cel putin medie. Prahova este un judet puternic industrializat si, automat, de aici pleaca si anumite infractiuni de natura economica. Principalele infractiuni pe care noi le avem in vedere la DIICOT sunt cele care aduc atingere bugetului de stat. Vorbim de evaziune fiscala, in special pe produse petroliere."

Mircea Andres
Foto: OpiniaTimisoarei.ro
Mircea Ioan Andres este procuror sef a DIICOT Timisoara. Intr-un interviu pentru presa locala acordat in martie 2013, Andres vorbeste despre cazul "teroristului in slapi", despre care spune ca a fost periculos, si activitatea sa. Intrebat de ce se teme cel mai mult in profesie, Andres a spus: "Noi suntem procurori tineri, avem alta mentalitate fata de procurorii de pe vremea comunismului. Noi nu vrem sa condamnam pe cineva cu orice pret. Parerea mea este ca cel mai grav este sa bagi in puscarie un om nevinovat. Daca unul care a savarsit o infractiune mai neinsemnata scapa nu e chiar atat de grav. Pentru ca totul se rezuma la probatoriu in procesul penal. Daca nu ai probe, nu ai cum sa obtii o condamnare."

Ministerul Justitiei, a anuntat, luni, demararea procesului de selectie pentru ocuparea functiei de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.Candidatilor li se cere un C.V. si o scrisoare de intentie (maxim 2 pagini), care sa cuprinda o scurta prezentare a candidatului, detalii relevante despre experienta profesionala (experienta in activitatea manageriala, in investigarea unor cauze complexe sau in activitatea judiciara), calitatile care il recomanda pentru ocuparea functiei. Documentele vor fi transmise la Ministerul Justitiei pana la data de 16 martie 2015, procurorii urmand a fi invitati, incepand cu data de 17 martie 2015, la un dialog cu ministrul justitiei.


7457 de afisariDoamne, ce orori, si ana@ o da cu profiling
U_swamp [utilizator], Miercuri, 4 martie 2015, 0:10
+3/7
Hait! Pe nenea ala de la Consiliul "Europii" ce-l recomanda: vocea si talentul ca pe madam Motoc? Ca pe madam Chiovesi - halta la Brucsel intre doua mandate de procuror-sef? Ca pe si mai talentatul domn Ripley-Zegrean care se cere afara la Curtea de Justitie a UE?
Iar cest'lalti doi, sefi DIICOT regionali cum de-au ajuns ce-au ajuns? Ca daca erau niste mari oameni, mari caractere, ajungeau s-o traga ca dom' Berbeceanu de la Alba.
Ce naiba cred astia ca putem inghiti pe nemestecate?
Asa ca tanti, profilingu' merje acolo unde se face profesie dupa manual si cu juramint de credinta, nu la neicusorii astia mutanti!
profiling
anaerobik [anonim], Marţi, 3 martie 2015, 20:30
+2/4
Cred ca stiinta "profiling-ului" este foarte necesara ca aditiv in studierea si verificarea mapei profesionale. Tatal meu avea un "nas" uimitor pentru citirea caracterului unei persoane; nu stiu cum facea, dar verdictele date de el erau verificate "eventually"... era un "profiler" inzestrat, nu lucra insa pentru organe, ca era fiu fricos de chiabur.
Uneori studierea caracterului, a probitatii sau a naravurilor e un mecanism complicat. Pentru un astfel de post, de ex. nici un individ slugarnic nu e bun, nici unul rebel hormonal... nici un zgircit, nici un risipitor, nici un potential addicted, dar nici un ins fara preocupari... In cazul Bicai, pun gitul jos ca era prost pregatita profesional, stia ca prin competente proprii n-ar fi ajuns in veci intr-o functie inalta, avea nevoie de proptele relationale ca de aer. Daca ar mai fi avut si un background familial umil, ca whoodrea, reteta-i gata: arivism si incompetenta. Aviz amatorilor, poate ca nici ce pateste whoodrea acum nu e de neglijat la profiling.
inca 4 comentarii comenteaza